24 May 2008

ISU UNIFORM SEKOLAH...IPPM MACAM MANA ?


Cadangan dan gesaan Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia ( PKPIM ) terhadap Kementerian Pelajaran agar menukar baju putih yang menjadi uniform pelajar sekolah sebelum ini kepada pakaian berwarna agar tidak menarik perhatian mata lelaki yang mengundang jenayah seksual adalah suatu yang sangat baik dan wajar .  Saya menyokongan yang tinggi terhadap cadangan tersebut dan berharap agar pihak Kementerian Pelajaran segera mengambil tindakan sesuai dengan tuntutan agama yang mendidik agar kita senantiasa menutup apa jua ruang dan peluang yang menghela ke arah jenayah dan mungkar .

Peningkatan jenayah dan gangguan seksual dikalangan pelajar sekolah semakin parah dan membarah. Pihak Kementerian tidak sewajarnya memandang sebelah mata dan hanya mengeluh setiap kali kes baru membabitkan jenayah seksual pelajar sekolah dilaporkan.  Islam telah menggariskan etika berpakaian dan imej penampilan bagi mengurang dan mengelakkan jenayah seksual ini berlaku secara berleluasa.  Menutup aurat dan berpakaian sopan serta sesuai agar tidak menampakkan bentuk tubuh dan bayang pakaian dalam , adalah suatu yang asas dalam Islam bagi menjamin ketenangan dan keselamatan kaum wanita itu sendiri .  saya merasa sangat yakin bahawa apa yang telah dicadangkan oleh PKPIM itu bukan sahaja telah didahului oleh kajian dan penelitian terhadap kes yang berlaku tetapi juga mewakili keresahan dan kegelisahan ibubapa berkait dengan peningkatan kes cabul , zina ,salah laku dan rogol yang melibatkan pelajar sekolah .  

Uniform Baju putih sememangnya perlu dinilai semula kerana kini menjadi trend oleh sebahagian pelajar perempuan mengenakan pakaian dalam berwarna dan menyerlahkan bayang pakaian dalam mereka dan ia menarik perhatian lelaki yang rosak akhlak, bahkan terdedah kepada risiko berlakunya jenayah seksual ke atas diri mereka. Perkara seperti tidak boleh dianggap remeh dan dipandang kecil kerana ia boleh mengundang musibah .  Pihak Kementerian Pelajaran digesa membuat kajian semula terhadap uniform pelajar sekolah dengan mengambil kira cadangan dan pandangan dari pelbagai pihak . Saya mencadangkan agar Kementerian merujuk kepada para mufti atau ulama' untuk mendapatkan nasihat dalam perkara ini.  Bukan sahaja melibatkan soal pakaian tetapi sebaliknya turut menggesa agar satu langkah berkesan diambil oleh pihak Kementerian secara menyeluruh bagi menangani peningkatan kes gangguan dan jenayah seksual dikalangan pelajar sekolah.  Ianya pasti sahaja melibatkan soal pendidikan agama dan penghayatan serius terhadap amal Islami mesti diterapkan kepada pelajar sekolah disamping menyediakan persekitaran yang selamat dan aman dari anasir maksiat dan mungkar dikalangan pelajar.Saya juga merasakan telah tiba masanya uniform kuning air pelajar IPPM turut ditukar..hal ini kerana isunya sama seperti di atas..walaupun guru pelatih golongan dewasa dan boleh berfikir bagaimana untuk mengelakkan agar pakaian mereka itu tidak kelihatan jarang...tetapi ada antaranya seperti sengaja seolah - olah ingin menayangkan koleksi baju dalam yang mereka miliki....Sebagai seorang bakal guru semestinya menunjukkan bukan sahaja tingkah laku dan akhlak yang mulia tetapi juga pakaian yang turut mencerminkan peribadi dan kualiti seorang bakal guru. Malah dari pemerhatian saya masih ada guru pelatih yang memakai 'baju adik' masa di dalam dan luar kampus IPPM walaupun tidak sampai peringkat nampak 'pusat bandar' dan 'Alor Gajah'.

No comments: