26 July 2008

BERMULANYA HARI YANG MENYIBUKKAN…

Hari ini merupakan hari yang agak sibuk berbanding hari – hari biasa. Sebelum ini semua urusan rumah tangga kebanyakannya disediakan oleh 'bibik'. Tetapi, kini tidak lagi. Saya terpaksa menghantarnya pulang ke Indonesia disebabkan beberapa perkara yang dilakukannya sukar untuk diterima. Untuk mengambil 'bibik' baru ? Saya kata pada isteri, biar dahulu. Tidak mahu pisang berbuah dua kali.

Bayangkan selama 20 bulan dia berada bersama kami, bila celik mata dan pulang dari kerja semuanya telah siap sedia. Termasuklah urusan anak – anak dan rumah tangga. Walau bagaimanapun saya melihat hal ini dari sudut positif. Seperti dalam 'posting' sebelum ini sebagai manusia biasa dan hamba-Nya, kita kena melihat apa juga yang berlaku dalam hidup ini sudah pasti ada hikmah di sebaliknya.

Hal menguruskan anak – anak dan rumah tangga bukanlah asing bagi saya dan isteri. Kami telah menguruskannya bersama lebih sepuluh tahun tanpa ada bantuan ' bibik'. Dalam situasi ini pengurusan masa dan pengurusan diri serta emosi penting walaupun banyak kerja perlu dilakukan, supaya kehidupan kekal bahagia dan ceria. Cuma kena ubah sedikit 'gaya hidup'. Misalnya untuk akses internet dan memikirkan 'posting' baru, kena cari masa yang sesuai. Kalau dulu lepas solat subuh , boleh terus terpaku depan komputer.Kini mungkin kena cari waktu lewat malam ketika anak – anak sudah tidur dan segalanya sudah beres. Insyallah ini akan terus memberi kekuatan kepada saya. Seperti yang saya katakana sebelum ini, saya sukakan cabaran dan tidak tunduk pada cabaran. Semoga Allah terus memberi kekuatan dan tubuh badan yang sihat waalafiat untuk menghadapi semua ini…

No comments: