27 August 2008

Di mana Suara Mufti Dalam Isu Avril Lavigne ?


Dalam isu sumpah ( sesumpah ? ) Saiful Bukhari Azlan, terdapat mufti begitu 'efektif' dalam membahaskan tentang sumpah tersebut. Mana yang sah dan mana yang tak sah. Lengkap dengan ayat dan hukum 'mengiakan' sumpah yang dilafazkan pada petang 16 Ogos lalu di Masjid Wilayah Persekutuan.

Misalnya bila Ramlang Porigi, imam yang secara 'kebetulan' menjadi saksi sumpah tersebut mengatakan sumpah saiful Azlan Bukhari Azlan tidak sah dan tidak menurut kaedah Islam kerana sumpah itu hanya sebelah pihak tanpa kehadiran pihak dituduh. Kesesokan harinya seorang mufti di negara ini begitu pantas dan tegas dalam sidang media di pejabatnya mengatakan bahawa sumpah tersebut adalah sah dan selari dengan ajaran Islam.

Namun, dalam isu konsert Avril Lavigne yang menghiris dan merobek hati majoriti umat Islam pada ketika umat Islam bakal menyambut Ramadhan, di mana suara mufti berkenaan? Kenapa senyap seribu bahasa dan membatukan diri ? Adakah mufti berkenaan sudah terkena atau dimakan sumpah ?

Dalam hal ini, kita dapat melihat siapakah yang benar - benar konsisten dalam membicara dan membela maruah umat Islam. Kita juga dapat membezakan yang mana satu ulama sejati dan yang mana ulama ' terompah kayu'.

No comments: