04 August 2008

Malam Pertama Setiap Insan


Di antara kata-kata Rasulullah pada setiap kali baginda berkhutbah " Aku tinggalkan tempat tidurku pada suatu hari. Lalu keheningan kubur menghampiriku pada malam pertama. Demi Allah, apakah yang berlaku ?".

Membayangkan malam pertama di dalam kubur, para ulamak akan menangis dan orang-orang bijak akan mengeluh. apa tidaknya kita sedang berada di dua persimpangan dan di dua dunia yang amat berbeza.

Hari ini kita berada di dunia yang penuh keriangan dengan anak-anak, keluarga dan sahabat handai, dunia yang diterangi dengan lampu-lampu yang pelbagai warna dan sinaran, dunia yang dihidangkan dengan pelbagai makanan yang lazat-lazat serta minuman yang pelbagai tetapi pada keesokannya kita berada di malam pertama di dalam dunia yang kelam gelap gulita, lilin-lilin yang menerangi dunia adalah amalan-amalan yang kita lakukan, dunia sempit yang dikelilingi tanah dan berbantalkan tanah.

Pada saat kita mula membuka mata di malam pertama kita di alam kubur, segala-galanya amat menyedihkan, tempik raung memenuhi ruang yang sempit tapi apakan daya semuanya telah berakhir. Oleh itu beramallah dan ingatlah kita semua akan menempuhi MALAM PERTAMA DI ALAM KUBUR.
"

No comments: