14 September 2008

MAKNA KEBEBASAN BAGI PEMIMPIN KERAJAAN


Kebelakangan ini ramai pemimpin dalam kerajaan menyentuh dan mengulas tentang isu kebebasan bersuara. Ini berkaitan dengan penahanan tiga orang di bawah ISA kelmarin.
Bagi mereka, kebebasan bersuara ada had dan batasannya. Tidak boleh digunakan menyentuh isu sensitif, lebih –lebih lagi mengkritik kerajaan. Bebas apa namanya tu ?

Cuma saya ingin bertanya pada para pemimpin yang hanya pandai bercakap tentang kebebasan bersuara ? Apa hukumnya menahan orang di bawah ISA ? Tahan tanpa bicara, dinafikan hak membela diri, ditahan ala ‘gestapo’, tidak dibenarkan berjumpa peguam serta disembunyikan dari pengetahuan keluarga selepas ditahan ? Adakah itu dinamakan kebebasan ?

Membaca kenyataan Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Chik semalam, menunjukkan contoh bahawa beliau tidak faham atau buat –buat tak faham makna kebebasaan. Beliau meminta ISA dilihat dari sudut positif. Dipisahkan dari keluarga, tahanan didera secara mental dan fizikal ala ‘Kem Gustanamao’ dan ditelanjangkan seperti yang diceritakan olah mangsa ISA sebelum ini semua perlu dilihat secara positif. Bukan begitu Datuk ?

Sebenarnya banyak lagi bentuk penderaan dan penganiayaan yang berlaku kepada tahanan ISA tetapi tidak didedahkan kepada umum sama ada tidak tahan dengan pelbagai ugutan atau mereka yang ditahan sebelum ini telah berjaya di ‘brain wash’.

Terbaru, apa yang berlaku kepada Sharizal Sirin tahanan ISA yang dibebaskan secara bersyarat baru –baru ini yang tidak dibenarkan melawat anak sulungnya, Aina Mardiah yang nazak ketika itu semasa berada dalam tahanan ISA sehinggalah saat anak kesayangannya itu menghembuskan nafas yang terakhir.

SHAHRIZAL HANYA SEMPAT BERJUMPA ANAK KESAYANGAN YANG TERBUJUR KAKU

TANGISAN SEORANG ANAK YANG DIPISAHKAN DARI AYAH TERCINTA

Inilah kebebasan dan ISA yang dipertahankan oleh pemimpin kerajaan yang ada.

Di Malaysia merupakan di antara negara yang mempunyai banyak akta dan peraturan yang menyekat kebebasan selain ISA terdapat AUKU, OSA, Akta Mesin Cetak, Akta multimedia dan Komunikasi dan AKUJANJI kakitangan awam.

Justeru itu, kepada pemimpin berkenaan disyorkan supaya pergi mengaji semula dan membaca serta meneliti kamus untuk mendalami makna kebebasan.
BEBASKAN MEREKA DARI ISA ! HAPUSKAN ISA !

No comments: