18 December 2008

DAKWAAN DR MAHATHIR DAN PEMBANGKANG BERASAS


Gerbang Selatan Bersepadu(GSB) yang menempatkan Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin(CIQ) Sultan Iskandar merupakan cadangan utama Tun Dr. Mahathir semasa menjadi Perdana Menteri untuk mengatasi kesesakan di Tambak Johor yang telah beroperasi sejak 1967. Selain ia bertujuan untuk meningkatkan kecekapan dan memodenkan sistem keluar masuk ke negara ini dari arah Selatan.

Tambak Johor serta kemudahan yang ada sebelum tidak mampu menampung keperluan dan bilangan kenderaan yang meningkat saban tahun. Selain itu, pembinaan Jambatan Bengkok yang merupakan satu komponen penting GSB akan membantu meningkatkan dan memajukan pelabuhan di Johor serta melancarkan sistem aliran air yang tersekat dengan adanya Tambak Johor.

Namun begitu, jambatan bengkok tidak menjadi kenyataan. Pak Lah dituduh lemah dan penakut. Perjanjian dan kerja-kerja awal telah dilakukan. Pampasan bernilai RM 236 juta terpaksa di bayar kerana kerajaan telah melanggar perjanjian. Senang-senang je syarikat kroni dapat buat duit banyak tu. Untung atas angin!

Walaupun jambatan bengkok tidak menjadi kenyaataan,pembinaan CIQ bernilai RM 1.3 bilion diteruskan.Apa yang berlaku, jalan yang lebih jauh terpaksa dibina untuk kenderaan dari Singapura dan Johor menghala ke CIQ.

Apa yang berlaku hari ini? walaupun CIQ serba moden dan canggih tetapi tidak mampu menampung kesesakan. Malah kesesakan bertambah kronik! Jalan ke CIQ yang jauh berbanding Tambak Johor, lorong yang sempit dan berbukit menceritakan bahawa CIQ tidak mampu menyelesaikan masalah kesesakan yang kerap berlaku di pintu masuk utama negara ini.Kebanyakan pengguna mengeluh dengan apa yang berlaku. Jarak perjalanan yang bertambah dan masa menunggu pemeriksaan kastam dan imigresen yang terlalu lama tidak membawa apa-apa makna kepada kompleks yang tersergam indah.

Semua ini menceritakan bahawa telahan Dr. Mahathir dan pembangkang selama ini yang dinafikan oleh kerajaan kini benar-benar menjadi kenyataan. Pembatalan pembinaan jambatan bengkok tidak memberi apa-apa makna kepada kompleks CIQ yang serba canggih ini.Projek CIQ projek yang membazir wang negara! Walaupun masih terlalu awal untuk menilai, tetapi apa yang berlaku sudah cukup menceritakan segala-galanya. Pembaziran wang negara dan wang rakyat kepada projek mega yang sia-sia. Apa lagi alasan kerajaan selepas ini? Adakah kerajaan akan menunding jari kepada Dr. Mahathir kerana projek berkenaan atau sekali lagi menyalahkan Singapura sebagai punca masalah yang berlaku?

1 comment:

Unknown said...

salam.

hmmm.bilangan kereta semakin lama semakin bertambah.kalau besar mana pun kompleks tu dibuat maka akan tetap sesak.percayalah.jadi kalau nak pergi ke Singapura/Johor,just deal with it.habis cerita.