31 January 2009

MIMPI NGERI!!!!

Dalam seminggu dua ni ramai yang mengalami mimpi ngeri. Bukan disebabkan kerana mimpi hantu atau terbawa-bawa dengan perasaan takut kerana banyak menonton cerita hantu yang sekarang ni mula jadi trend di stesen-stesen TV.

Apa tidaknya setiap hari ada je berita Suruhanjaya pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)membuat tangkapan dan siasatan tentang kes rasuah. Rasuah yang melibatkan sebuah parti politik di negara ini. PAS,PKR dan DAP? Semua dah tahu parti mana yang sedang bergelumang dengan rasuah sekarang ni terutama menjelang pemilihan tak lama lagi.

Lebih menggerunkan mereka bila mendengar berita ada yang didera dan diaibkan dalam sesi siasatan. SPRM ni pun satu kalau ye pun nak banteras rasuah bertindaklah mengikut lunas undang-undang dan batas kemanusiaan. Tak pasal-pasal ada pihak cuba menonjolkan isu penderaan SPRM untuk mengalihkan isu pokok iaitu membanteras rasuah. Namun saya yakin ini tidak akan menghalang SPRM untuk meneruskan siasatan dan mendakwa mereka yang terlibat.

Isu rasuah sudah sebati dengan parti berkenaan. Lihatlah sekeliling kita, buka mata dan fikir-fikirkanlah. Bagaimana baru sepenggal jadi YB dah bertaraf jutawan. Malah ada yang hanya menjadi JKKK tetapi pendapatannya mengalahkan Menteri Besar Pakatan Rakyat. Atas meja dan bawah meja semua sapu. Pantang ada peluang, projek buat longkang tepi balairaya pun semua kebas. Malah projek buat surau pun ambil komisyen beribu-ribu. Ini berdasarkan pengalaman dan pemerhatian sendiri bukan dengar-dengar cerita orang.Terpulanglah nak percaya atau tidak.

Hari ini mulalah hidup dalam ketakutan, bayang-bayang sendiri dikatakan hantu. Apabila van putih berhenti depan rumah mula fikir bukan-bukan, lutut mula mengeletar ketakutan. Semua ini sebab salah sendiri kerana berpolitik bukan untuk rakyat dan masyarakat. Tetapi untuk kepentingan sendiri mengumpul kekayaan dan mendapat nama dan kuasa serta membina pengaruh.

Kepada semua ingatlah, rezeki itu datangnya dari Allah. Keberkatan hidup adalah sangat penting. Orang tua-tua selalu pesan biar dapat sikit tetapi halal dan ada keberkatan. Daripada dapat banyak tetapi tak berkat,hidup tak aman, rumah tangga porak peranda dan hidup tak sunyi dari musibah.Tetapi ramai yang tak fikir itu semua...apabila kereta rosak, ditimpa penyakit, anak sakit atau ditimpa kemalangan, rumah dimasuki pencuri semua itu bagi mereka yang berfikir dan mengingati Allah menyedari bahawa itu adalah peringatan dari Allah SWT. Apa yang kita dakwa hak kita bukan hak mutlak kita....Allah nak tarik sekejap sangat...

No comments: