27 March 2009

HAMID ALBAR 'BALAS JASA' PAKATAN RAKYAT


Semuanya serba tak kena dengan Datuk Syed Hamid Syed Albar setelah tewas jawatan Naib Presiden Umno kepada calon yang lebih junior.

Jika sebelum pengundian jawatan Naib Presiden, Syed Hamid Albar selaku Menteri Dalam Negeri mengambil tindakan drastik dan tergesa-gesa mengantung Harakah dan Suara Keadilan selama 3 bulan. Tidak cukup dengan itu, beliau terus menunjukkan kuasa dan pengaruh dengan mengarahkan polis menyekat ceramah-ceramah umum Pakatan Rakyat di beberapa tempat.

Terkini, beliau telah mengeluarkan arahan melalui Ketua Polis Kedah menghalang semua ceramah di tempat umum sepanjang pilihanraya kecil Bukit selambau. Bermakna beliau meminta majlis ceramah diadakan di tempat yang tak ada orang. Mungkin dalam hutan rimba atau hutan simpan , gunung ganang serta bukit belukar asalkan bukan di tempat umum!

Nampaknya, Hamid Albar tidak mengambil ikhtibar lansung ucapan dasar Pak Lah yang menyatakan tindakan menyekat akan menyebabkan Umno akan semakin dibenci dan hilang sokongan rakyat.

Saya menjangkakan tindakan yang sama mungkin bakal diambil oleh polis di PRK Bukit Gantang.

Ini semua menggambarkan ketakutan yang amat sangat Umno@BN kepada sokongan padu yang diberikan oleh rakyat kepada Pakatan Rakyat. Tindakan terbaru ini melambangkan sikap bacul dan penakut kepada amalan demokrasi yang sebenar.

Tidak cukupkah Umno@BN memiliki rangkaian akhbar dan media pengampu?

Sepatutnya Syed Hamid perlu bersikap lebih gentlemen seperti Datuk Sharir Samad yang mengambil keputusan meletak jawatan sebagai menteri KPDNHP apabila menyedari bahawa dirinya ditolak oleh majoriti perwakilan Umno.

No comments: