27 June 2009

UMNO SUDAH MULA GUNA TAKTIK KOTOR DI MANEK URAI

Pilihanraya Kecil Manek Urai dilihat bakal memberi kemenangan seterusnya kepada Pas yang meletakkan seorang peniaga Fauzi Abdullah sebagai calonnya. Umno dilihat tidak mampu dan berupaya menewaskan Pas di situ berdasarkan pengaruh dan sokongan kepada Pas di situ.Hakikat ini turut diakui oleh Umno sendiri bahawa peluang parti itu adalah sukar walaupun tidak mustahil.

Isu kerajaan perpaduan yang cuba dimanipulasi oleh Umno juga gagal menarik minat pengundi si situ. Lebih-lebih lagi Umno di situ menghadapi pergolakan dan krisis kesan daripada pemilihan bahagian tidak lama dulu.

Menyedari laluan yang sukar dalam masa yang sama perlu mengelakkan aib maka taktik kotor mula dikesan dilakukan oleh Umno. Kali ini mereka fokus untuk menyekat pengundi luar dari balik mengundi. Perkara ini dibongkar oleh Ketua Pemuda Pas Negeri Ustaz Abdul Latif Abdul Rahman bahawa agen-agen Umno mula menawarkan RM 300 kepada pengundi luar jika mereka tidak balik mengundi. Dalam Pilihanraya Umum lalu, kepulangan pengundi luar secara besar-besaran ke Kelantan dikenal pasti sebagai antara faktor penyumbang utama kemenangan Pas di Kelantan.

Kenapa Umno bimbang dengan pengundi luar? Pengundi luar terdiri daripada pelbagai golongan yang terdedah kepada maklumat dalam dunia ICT. Segala maklumat, penyelewengan, skandal serta isu yang berlaku diperolehi hanya di hujung jari. Mereka ini dilihat lebih memihak kepada Pakatan Rakyat seperti Pas. Manakala penduduk tempatan saluran 1 dan 2 masih tertutup dari segi maklumat dan terpaksa bergantung kepada propaganda Umno melalui telivesyen dan akhbar seperti Utusan Malaysia dan Berita Harian.

Justeru itu jentera pilihanraya Pas di Manek Urai perlu lebih prokaktif dalam memastikan pengundi luar pulang mengundi. Umno boleh menggunakan pelbagai strategi lain bagi menyekat kepulangan pengundi luar misalnya membeli semua tiket bas ekspres dari destinasi tertentu sepert dari Kuala Lumpur, Johor Baharu dan Pulau Pinang ke destinasi ke Kelantan pada malam sebelum hari mengundi untuk memastikan tiket perjalanan pada hari berkenaan kehabisan. Memandangkan 14 Julai adalah hari bekerja, mungkin pengundi luar lebih selesa menggunakan pengangkutan awam berbanding kenderaan sendiri.

Walaupun Pas adalah pilihan di Manek Urai, semua pihak perlu bekerja keras bagi memastikan kemenangan yang sudah hampir dalam genggaman menjadi kenyataan

No comments: