23 July 2009

EMPAT LAGI IPTA/S DI MELAKA HARI INI DITUTUP KERANA H1N1

Berdasarkan maklumat yang diperolehi, hari ini 4 buah IPTA/S di Melaka diarahkan tutup sementara oleh kementerin Kesihatan sehingga 30 Julai kerana terdapat pelajarnya yang positif penyakit Selsema Babi H1N1. Antara yang terlibat ialah Kolej Yayasan Melaka, Kolej Jururawat,Kolej Profesional Mara dan Institut Perguruan Perempuan Malaysia Kampus Perempuan Melayu.

Ini bermakna telah 5 buah IPTA/S di Melaka ditutup selepas UiTM Lendu Alor Gajah Melaka yang diarahkan tutup selama 9 hari pada minggu lepas.

Walau bagaimanapun usaha Kementerian Kesihatan mengawal wabak ini daripada terus merebak diragui memandangkan sehingga hari ini pihak kerajaan negeri masih terus membisu dan tidak mengeluarkan sebarang arahan untuk bersama mengawal wabak ini. Misalnya aktiviti yang melibatkan orang ramai yang menyebabkan penyakit ini boleh menular dan tidak terkawal.

Misalnya segala aktiviti pelancongan, acara rasmi atau apa sahaja aktiviti yang boleh mendedahkan orang ramai kepada wabak ini. Misalnya dalam kekalutan wabak ini melanda, di Pasaraya JayaJusco sedang berlangsung hari JKard yang menyebabkan kesesakan luar biasa. Manakala pada 31 Julai ini rangkaian Pasaraya Parkson akan 'melawan' dengan menganjurkan hari Bonus Link untuk pelanggannya.

Dalam hal ini kerajaan negeri boleh mengeluarkan arahan agar aktiviti seumpama ini ditangguhkan buat sementara waktu sehingga keadaan kembali tenang dan terkawal. Adakah kerajaan Melaka sanggup mengadai nyawa rakyat kerana bimbang aktiviti pelancongan di Melaka terjejas.?Adakah hendak menunggu sehingga ada yang terkorban baru hendak bertindak?

Semua pihak perlu merenung dan mengambil iktibar dari apa yang berlaku lebih-lebih lagi apabila kerajaan negeri bersikap 'lunak' dan 'mesra' kepada penternak dan pengusaha babi di Paya Mengkuang Melaka sehingga menimbulkan pelbagai kontroversi dalam masyarakat.

1 comment:

Budak Syburi said...

kenapa banyak tempat kat Melaka tu?

kawalan sebelum merebak.

Harap semua ingat tentang bala dari Allah.