31 July 2009

FATWA ISA: SOKONG TAK BOLEH, BANTAH PUN TAK BOLEH


Amaran demi amaran dikeluarkan agar tidak menghadiri himpunan aman 1 Ogos esok. Himpunan aman membantah dan menyokong ISA. Dari Menteri sehinggalah yang pangkat bawah-bawah terus mengertak dan mengancam kepada sesiapa sahaja yang terlibat dalam himpunan tersebut

Inilah uniknya Malaysia, ISA begitu 'berdaulat' kepada kerajaan 1Malaysia. Sokong tak boleh bantah lagilah tak boleh. Maknanya rakyat Malaysia kena berkecuali, duduk ditengah-tengah berkaitan ISA ini. Biasanya yang duduk ditengah adalah orang neutral tidak memihak mana-mana. Kalau dalam pilihanraya dipanggil golongan atas pagar. Tetapi masalahnya ISA ni tak pula berkecuali atau neutral atau lebih tepat lagi bersikap adil. Sentiasa dilihat berat sebelah, kadang-kadang condong kekiri dan ada kalanya kekanan. Biasanya lebih condong kekiri.

Oleh itu kepada mereka yang hadir pada himpunan esok disarankan agar duduk di tengah-tengah di antara kumpulan Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) dan pro ISA. Mungkin cara ini anda akan selamat dari gas pemedih mata, hujan asid dan belaian dari rotan dan belantan FRU. Kalau anda ditahan polis, beritahu sahaja anda berada dalam golongan 'atas pagar atau berkecuali'. Apa-apa hal, tanggung le sendiri...Selamat mencuba.

No comments: