14 August 2009

AKIBAT PPSMI UMNO TAK FAHAM KIASAN BAHASA TOK GURU NIK AZIZ


Seperti dijangka pemimpin Umno dan sewaktu dengannya memanipulasi kenyataan terbaru YAB Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat berkaitan dengan Islam. Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pun buat-buat terkejut dengan kenyataan Tok Guru berkenaan.

Semalam beberapa orang yang menurut media pro Umno cendiakawan ( cendawan?) turut menegur kenyataan Tok Guru.

Apa kenyataan Tok Guru sehingga pemimpin Umno 'ribut-ribut' tu?Menurut Tok Guru....Beliau tidak membantah tindakan segelintir pemimpin DAP menghina Islam kerana berpendapat parti itu bukan parti Islam dan kefahaman mereka terhadap Islam mungkin tidak mendalam. Tetapi kalau pemimpin Umno yang beragama Islam menentang Islam itu lebih teruk dari DAP.

Bab ayat yang akhir tu tak pulak disiarkan oleh media pro Umno. Itu pun payah nak faham ke? Kalau orang bukan Islam menentang Islam tu itu kita tak boleh nak salahkan. Masaalahnya orang Islam sendiri yang tak faham Islam atau menakut-nakutkan orang bukan Islam tentang Islam.

Saya masih ingat lagi semasa saya menetap di sebuah negeri di Pantai Timur, setiap kali pilihanraya umum orang Umno akan berkempen pada orang asli supaya jangan undi 'bulan'. Kalau sokong 'bulan', nanti kena 'potong', tak boleh lagi joget 'sewang', tak boleh bela anjing, tak boleh makan H1N1(he..he..) ...Puas nak terangkan kembali pada orang asli tentang kempen Umno yang memberikan imej negatif pada Islam.

Inilah padahnya apabila mengagung-agungkan Bahasa Inggeris dalam PPSMI sehingga generasi Umno hari ini semakin tak faham (buat-buat tak faham) bahasa Melayu.

No comments: