13 October 2009

PELIK!DISURUH BUAT KAJIAN POLITIK TAPI TAK BOLEH AKTIF POLITIK

Di Malaysia, pensyarah di Institut Pengajian tinggi awam terdiri daripada golongan professional gred DG/DS 41 ke atas. Bermakna secara automatik mereka tidak boleh aktif berpolitik. Itu sudah termaktub dalam Perintah Am.Nak jadi Pengerusi Tetap atau Pemeriksa Kira-kira pun tak boleh. Tetapi hakikatnya peraturan itu hanya untuk mereka yang pro pembangkang. Bagi mereka yang aktif dalam Umno atau yang sewaktu dengannya biasanya buat pejam mata aja. Tetapi kalau yang pro Pembangkang / Pakatan Rakyat kalau hadir ceramah pun silap-silap kena tukar atau tindakan tatatertib.

Tetapi hari ini Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah meminta golongan cendekiawan di institusi pengajian tinggi memberi tumpuan dalam bidang penyelidikan politik.

Menurut beliau tujuannya memberikan satu pemikiran baru dalam politik tanah air yang lebih sihat dan segar daripada apa yang ada pada hari ini. Apa yang berlaku hari ini sebahagian daripada ahli dan pemimpin politik ketandusan idea bernas bagi menguatkan parti selain asyik canggah-menyanggah walaupun idea yang dikemukan itu bernas. Contohnya mudah je…biarpun golongan intelektual di IPT menyanggah memilih pemimpin politik kaki rasuah dan mengamalkan budaya samseng tetapi apa yang berlaku di Bagan Pinang?

Hari ni menyuruh golongan intelektual aktif menghasilkan kajian politik tetapi tak boleh aktif berpolitik! Pelik betul idea 1Malaysia ni!!!!

No comments: