08 November 2009

KELANTAN TEWAS...PAS PUN BOLEH TEWAS JIKA...

Malam tadi setelah sekian lama tidak menyaksikan aksi sukan boleh sepak tempatan saya menonton siaran langsung Pelawanan Akhir Kelantan-Negeri Sembilan. Atas kertas segala-galanya memihak kepada Kelantan. Semangat pemain dan jumlah penyokong yang saya kira lebih tiga kali ganda mengatasi Negeri Sembilan di stadium Bukit Jalil.

Saya bukan penyokong Kelantan atau Negeri Sembilan malah tidak menyokong mana-mana pasukan bola sepak tempatan. Atas pagar le tu...Tetapi berdasarkan perkembangan dan publisiti Kelantan pastinya pasukan pilihan. Tetapi apa kesudahannya Kelantan tewas 3-1 dalam perlawanan yang saya sifatkan berat sebelah.

Jika Kelantan pasukan pilihan untuk menang boleh tersungkur menelan kepahitan ditewaskan oleh Negeri Sembilan adakah Pas tidak boleh mengalami nasib yang sama?

Pas kini semakin mendapat tempat di mata masyarakat. Dulu Pas dikenali parti golongan 'pak lebai' kini Pas telah melepasi batas dan tembok itu. Malah orang cina dan India sudah tidak segan-segan dan secara terbuka menyatakan sokongan kepada Pas. Wakil rakyat Pas ada di semua negeri di Semenanjung kecuali Melaka. Program Pas di mana-mana mendapat sambutan hebat dan menggalakkan. Dari tukang kebun sehinggalah saintis dan koporat terkenal ada di dalam Pas. Ringkas kata dalam Pas...Semua ada...

Tetapi sikap tak apa, mengabaikan program parti terutama pembinaan diri dan tarbiyyah serta sikap terlalu yakin boleh memakan diri. Pilihanraya umum boleh diadakan bila-bila masa dari sekarang. Apakah dengan isu yang berlaku dan imej Pas hari ini mampu mengekalkan momentum sokongan rakyat kepada Pas?

Bagi ahli dan penyokong teras Pas, sokongan kepada Pas pastinya tidak berbelah bahagi walaupun apa jua yang melanda tetapi cabaran Pas ialah mengekalkan sokongan rakyat tidak berparti khususnya sokongan bukan Islam.

Justeru itu semua pihak dalam Pas perlu melipat gandakan usaha dan meningkatkan sokongan dan momentum kepada Pas dalam usaha menjadikan Pas sebagai alternatif dan pilihan terbaik.

No comments: