15 December 2009

BALA MENANTI NAJIB!

Setelah sekian lama menghilangkan diri, penyiasat persendirian P.Balasubramaniam yang sebelum ini mengaitkan Dato Seri Najib Tun Razak dalam akuan bersumpah pertama bersedia untuk bertemu dengan SPRM untuk mendedahkan apa yang sebenarnya yang berlaku.

Dalam akuan bersumpah pertama, Bala menjelaskan secara terperinci bahawa Najib terlibat dengan tragedi menimpa Altantuya. Namun, tak sampai 24 jam, Bala menarik balik dakwaan tersebut dalam akuan bersumpah kedua bahawa Najib tidak terlibat.

Kesediaan Bala bertemu SPRM ibarat bala yang bakal menimpa Najib. Bala melalui peguamnya meletakkan syarat agar segala keterangan dan kesediaannya berjumpa SPRM diadakan di luar negara kerana faktor keselamatan. Menurut peguam Bala, Americk Singh Sidhu antara syarat lain yang dinyatakan ialah supaya suruhanjaya membayar kos penginapan, makanan dan perjalanan Balasubramaniam jika ia bersetuju mengambil keterangannya di London atau Singapura.

Keterangan Balasubramaniam, bekas anggota polis Cawangan Khas, haruslah direkodkan dalam bahasa Inggeris dan satu salinannya diserahkan kepada anak guamnya, sementara rakaman video siasatan tersebut pula diambil oleh pihak peguam tersebut.

Kita menunggu reaksi SPRM yang sebelum ini bersedia untuk menemui Bala tentang dakwaan adik Najib terlibat secara lansung yang menyebabkan Bala menarik semula akuan bersumpah yang pertama.

SPRM wajar bertindak segera kerana ia merupakan persoalan maruah negara lebih-lebih lagi ia melibatkan Perdana Menteri Malaysia sendiri. Nama perdana menteri perlu dibersihkan untuk memastikan imej Malaysia tidak dipandang negatif di mata dunia. Lagipun syarat yang ditetapkan Bala tidak sukar untuk ditunaikan. Jadi tidak ada alasan SPRM tidak mengambil peluang ini untuk mendapat keterangan dan maklumat dari Bala. Jika SPRM tidak bertindak maka ia ibarat bala besar sedang menanti Najib!

No comments: