24 February 2010

SANA UNTUNG SINI UNTUNG TETAPI EKONOMI MERUDUM

MAS diumumkan mencatatkan keuntungan RM 610 juta, Proton syarikat yang tradisinya mencatat kerugian saban tahun sebelum ini dilaporkan turut mencatat keuntungan. Petronas yang selama ini menjadi 'lubuk duit' kerajaan 1Malaysia sudah dijangka terus meningkat dari segi keuntungan. Bila banyak untung maka sepatutnya banyak le kerajaan 1Malaysia menuai hasilnya sama ada dari segi cukai atau 'pinjaman boleh ubah'.

Bila dah banyak untung maka sepatutnya ekonomi negara menunjukkan prestasi yang memberangsangkan. Begitu juga dengan indeks komposit yang terasnya hasil komoditi utama negara seperti getah dan kelapa sawit juga menunjukkan peningkatan harga di pasaran semasa.

Tetapi yang berlaku adalah sebaliknya. Harga minyak dalam negara dijangka hanya menunggu masa yang sesuai untuk dinaikkan. Harga tarif elektrik diumumkan ditangguhkan kenaikannya buat sementara waktu. Maknanya naik tetap naik. Paling lewat selepas pilihanraya umum ke 13. Kemenangan besar Barisan Nasional bermakna 'lesen' kepada kerajaan untuk menaikkan apa-apa yang ditangguhkan sebelum ini. Maka kalau nak merasa ' nikmat' kenaikan kos sara hidup ' Undilah Barisan Nasional'.

Dalam situasi yang lain perbelanjaan dan kedudukan kewangan kerajaan menunjukkan situasi yang membimbangkan. Perbelanjaan mengurus yang diluluskan dalam belanjawan sebelumnya dipotong sehingga dua kali ganda seperti perbelanjaan untuk institusi pendidikan.

Dalam pada itu, hari ini Perdana Menteri 1Malaysia mengumumkan ekonomi negara menguncup 1.7 peratus. Tetapi menurut pandangan beberapa pakar ekonomi sebenarnya kadarnya lebih tinggi lagi.

Jadi persoalannya yang untung sini sana tu mana pergi duitnya?

4 comments:

azman kamarul said...

Mereka semua adalah kumpulan manusia yang sewenang-wenangnya membohong dan menipu rakyat dengan suara yang lunak...tetapi hidup rakyat semakin terhimpit ..

MEREKA DAN PENCACAI MEMANG PEMBOHONG BESAR.

kembara putih said...

Yang paling musykil, bila PM baru naik, anak, adik atau sedara PM mesti masuk golongan paling kaya di Malaysia. Ada link atau keistimewaan ke yang mewajarkan kekayaan berlipat kali ganda? Kalau macam tu PM patut ambil berjuta2 rakyat miskin sebagai anak @ adik angkat, barulah jumlah fakir miskin di Malaysia menurun.

angkasanuri said...

Tay Loo Ley,

Mereka boleh berbohong dan menipu rakyat tetapi mereka lupa rakyat semakin cerdik.

Salam Kembara Putih,

Itu pun orang susah nak fikir...mereka mahukan kuasa kerana nak mengayakan kroni dan anak beranak. Tak tahulah apa nak jadi dengan negara ini.

daeing said...

Sesuai dengan motto rakyat didahulukan pencapaian yang diutamakan. Matlamat menghalalkan cara biarpun apa sahaja. Bagi CEO GLC berkenaan disebabkan hendak menjaga KPI yang tanda arasnya menyusahkan rakyat; dia orang tak kisah. Janji lapur untung; kontrak dapat sambung.