20 June 2010

ISU JI DAN MILITAN ITU TANDANYA PILIHANRAYA DAH DEKAT

Saya agak pelik dan keliru dengan pengumuman Menteri Dalam Negeri dan Menteri di Jabatan perdana Menteri tentang kewujudan anasir Jemaah Islamiah JI dan militan di IPT dalam negara dan di Timur Tengah.

Pertama, mengapa kerajaan beria-ia mengumumkan dan mempertahankan ada pelajar dan pensyarah terlibat dengan JI? Sepatutnya kerajaan melalui pihak keselamatan bertindak dengan menangkap pihak yang terlibat. Bukankah Malaysia ada pihak polis yang cepat dan pantas bertindak? Bukankah Kerajaan 1Malaysia ada ISA yang sering digunakan kononnya dalam menangani kegiatan pengganas?

Mengapa kena dedahkan pada media tentang anasir JI yang didakwa wujud? Bukankah jika dakwaan tersebut benar maka pihak yang terlibat akan bertindak untuk menutup aktiviti yang dilakukan ataupun menghapuskan bukti. Jika ada bom c4 misalnya pastinya bom itu telah disorok atau dibuang.Jika tidak pun seolah-olah memberi ruang kepada pihak yang mungkin terlibat untuk melarikan diri.Maka sekarang menjadi tanggungjawab Menteri Dalam Negeri untuk membuktikan dan mengheret mereka yang terlibat dengan JI seperti yang didakwa.

Sekaligus pendedahan anasir JI yang didakwa satu tindakan tidak bijak dan menimbulkan 1001 persoalan. Maka kerajaan 1Malaysia tidak boleh melenting seperti reaksi yang ditunjukkan Dato Hishamudin yang marah-marah apabila Dato Seri Anwar berkata isu JI adalah usaha Umno-BN untuk mengalih isu dalam negara. Spekulasi bahawa isu JI ada motif tertentu semakin hangat apabila Perdana Menteri 1Malaysia terpaksa berusaha meyakinkan rakyat di negara ini bahawa anasir JI memang wujud. Umpama cerita Panglima Bujang Lapuk...Ini betul-betul...bukan cubaan...

Maka saya turut berspekulasi adakah pilihanraya umum ke 13 sudah semakin hampir? Skrip dan dialog yang macam sama. Apabila ada isu militan seperti Tragedi Bukit Jenalek tidak lama dahulu maka tak lama kemudian parlimen dibubarkan....Lebih-lebih lagi kajian Merdeka Centre yang sering menjadi alat Umno-BN mengumumkan populariti Najib meningkat 70 %....Jika betul itu angkanya maka istiharkan pilihanraya kecil di Parlimen Batu dan Kota Siputeh..Kita ltunggu ihat nanti siapa yang dapat 70% sokongan rakyat.Setakat ini saya melihat Umno-BN cukup bermadah dan berhelah untuk menghadapi pilihanraya kecil. Tetapi saya menjangkakan selewat-lewatnya selepas perbicaraan Liwat 2 DSAI berakhir. Kenapa dan mengapa....anda pasti ada jawapannya.


1 comment:

Anonymous said...

kawan2 PR
kalu nak tahu, isu militan ini adalah untuk memesongkan perhatian rakyat dari segala isu yang memeningkan bn sekarang. So, terus hangatkan isu isu yang telah didedahkan. Demi mengembalikan hak rakyat dan kuasa rakyat, sama sama kita sedarkan rakyat akan kepincangan kerajaan bn yang penuh korupsi ini.