26 June 2010

40 'ULAMA' UMNO AKAN SENASIB SEPERTI KISAH ALI BABA DAN 40 PENYAMUN?

4O 'ulama' masuk Umno. Itu antara tajuk utama muka depan akhbar yang menjadi pengampu nombor 1 Umno. Tak tahulah apa kriteria yang digunakan oleh media atau pemimpin Umno untuk menggelar mereka ulama.

Presiden Umno kata itu bukti Umno tegakkan Islam. Ohhh.. patutlah lulus lesen judi sebelum ini untuk menegakkan Islam rupanya. Tetapi kenapa ramai isteri pemimpin parti yang mendakwa tegakkan Islam rambut terjulur keluar? Hukum dan kitab fekah mana yang mereka pakai? Harap-harap 'ulama' dalam Umno dapat keluar fatwa.

Seorang kawan saya yang ada hubungan saudara sebelah isteri yang balik dari Jordan kini jadi YB Umno pernah beritahu tak pe lah isteri pemimpin Umno tak tutup aurat sebab katanya zaman Nabi ada isteri Nabi yang kufur. Nauzubillah...sedar tak apa dia cakap? Tapi inilah contoh hasil tarbiyyah yang dia dapat hasil usaha untuk membersihkan Umno. YB ni kalau bersalam dengan perempuan bukan mahram dah tak jadi kudis gatal....Pemimpin Umno yang lain sama je 2 X 5...Inilah contoh Islam ala Umno.

Sepanjang zaman Umno disertai oleh 'ulama-ulama' hebat tetapi apa yang berlaku pada mereka?Contohnya Dr Hamid Othman (bekas Prof Madya UKM BA Azhar, Phd UK) , Dr Abdullah Mohd Zin (bekas Prof Universiti Sains Islam Malaysia USIM, BA Madinah, Phd UK), Dr Yusof Nor (bekas Prof Madya UKM, Phd Mesir), Brg Jeneral Hamid Zainal Abidin, Dr Ismail Mat (UKM), Ustaz Nakhaei Haji Ahmad. Berjayakah mereka mengislamkan Umno. Terbukti mereka akhirnya tenggelam dan karam dengan dunia politik Umno.

Kita tunggu apa yang berlaku pada 40 'ulama' muda ini. Adakah mereka juga akan menerima nasib yang sama seperti dalam cerita Ali Baba dan 40 penyamun....sama-samalah kita tunggu.

1 comment:

Almansor said...

Mungkin mereka ingin membersihkan dari dalam. Persoalannya, boleh ke?
RINGAN KEPALA