17 October 2010

KOS UBAH SUAI RUMAH PM RM 65 JUTA !

Kata kerajaan 1 Malaysia tak ada duit. Kononnya kalau beri bonus pada kakitangan awam perbelanjaan akan melebihi pendapatan. Ok, itu saya boleh terima kalau benar sebagai dasar jimat cermat dan perbelanjaan berhemah kerajaan. Bagi Kementerian, agensi dan jabatan kerajaan, dasar perbelanjaan berhemah diperkenalkan. Tak ada lagi mesyuarat, seminar atau kursus di hotel. Kalau mesyuarat dapat air mineral sebotol itu sudah cukup baik!

Bila kerajaan beri RM 500 pada kakitangan awam gred DG 54 ke bawah ramai berkata kita patut bersyukur kerajaan masih ingat pada kakitangan kerajaan walaupun ketika ekonomi negara sekarang tengah nazak.

Dalam kata kerajaan tak ada duit, rakyat di negara ini dikejutkan dengan pembaziran keterlaluan yang dilakukan oleh PM sendiri apabila melakukan ubah suai kediaman rasmi melebihi kos asal Sri Perdana.


Sri Perdana di Putrajaya mula di bina pada tahun 1997 dengan kos RM24 juta dan siap dua tahun kemudiannya. Bangunan ini diubah suai buat kali pertama pada tahun 2005 yang menelan belanja hampir RM6 juta. Keperluan untuk sekali lagi melakukan pengubah suaian kepada Sri Perdana dengan kos RM65 juta dipertikaikan, khususnya apabila rakyat dinasihatkan supaya berbelanja secara berhemah. Pengubahsuaian Seri Perdana dengan peruntukan yang begitu tinggi dianggap satu lagi pembaziran dana rakyat.

Malah kita lihatlah bukan sahaja PM dan konco-konco membazirkan duit rakyat, isteri PM juga ikut tumpang mentiriskan duit rakyat. Contoh paling jelas dan terdekat apabila mengadakan persidangan 'First Lady' baru-baru ini. Persidangan itu hanya dihadiri 'first lady' dari negara dunia ketiga terutamanya dari Benua Afrika. Isteri pemimpin utama negara Asean pun hanya hantar wakil sahaja. Berapa kos untuk adakakan persidangan yang tak perlu ini ketika negara berada dalam ekonomi tak menentu? Berapa pula kos untuk membawa 'first lady' dan rombongannya melawat hampir ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak?

Mengulas isu ini, MP Shah Alam, YB Khalid Samad menyifatkan ia sebagai satu tindakan tidak bertanggungjawab dan membelakangkan kepentingan rakyat.

"Inilah keutamaan pemimpin Umno-BN untuk kepentingan mereka sendiri, keselesaan sendiri ikut citarasa masing masing tanpa memikirkan rakyat jelata yang menghadapi kesusahan untuk membiayai kehidupan seharian. Ramai yang tidak berkerja dan hutang piutang. Tetapi RM65 juta digunakan untuk ubahsuai Sri Perdana ini tindakan yang tidak wajar sama sekali," katanya.

4 comments:

Anonymous said...

Bonus kakitangan awam tak leh bagi, elaun JKKP boleh pulak.

angkasanuri said...

Anonymous 1.13 pm..sebab JKPP tu dengan Umno adik beradik...

ANAFAKIR said...

Rakyat yang tidak celik IT dan buta huruf bolehlah ditipu seumur hidup.Pemimpin cakap tidak serupa bikin.Suruh rakyat berhemah dalam berbelanja,kalau rakyat boros takpe la sebab itu duit mereka cari dengan hasil titik peluk mereka sebaliknya pemimpin membelanjakan wang rakyat macam duit mak bapak mereka sesuka hati. Kalau benar SRI PERDANA diubah suai dengan kos RM65 juta hanya untuk tempat tinggal 3-5 orang sahaja,itu amat jijik sekali kerana rakyat yang punya anak 6-8 orang ada yang tinggal bawah jambatan, dalam jamban tinggal, kepuk padi orang, dalam kota,atas pokok dan seumpamanya. Memang jahat dan zalim jika ada pemimpin yang bina rumah juta2 sdgkan sumber wang tersebut wajar dipertikai,punya wang berpeti2 sdgkan baru berkerja sebagai seorang setiausaha politik kurang dua tahun..macamana segala duit yang bertimbun itu boleh terkumpul?..

Pemimpin yang mcm nilah yang akan menjadi bahan bakar apiu neraka kerana tidak menjalankan amanah untuk rakyat...

Admin said...

ini yang akan kita tentang "pembaziran"ramai lagi rakyat yg susah perlukan bantuan.
Mohon link di sini kalau tak keberatan[http://kiff-isme.blogspot.com]