07 April 2011

NAJIB KENA 'SEMBUR' DI PADUNGAN

Mula -mula ambil logo dulu nanti duit ambil kemudian....

Setiap kali pilihanraya Umno/BN pasti akan menunjukkan sikap 'pemurah' dengan memberi 'sedekah' kepada pengundi. Sedekah duit, sedekah makan, sedekah projek 'mee segera' dan kebelakangan ini sedekah persembahan tarian seksi percuma dengan berselindung di sebalik NGO 1Malaysia dalam beberapa siri pilihanraya kecil.

Walau bagaimanapun, Umno/ BN cuba untuk strategi baru dalam pilihanraya negeri di Sarawak dengan sedekah logo 1Malaysia pulak. Walau bagaimanapun, malang nasib BN apabila Perdana Menteri sendiri kena 'sembur' bila memberi logo1Malaysia di Padungan. Seorang peniaga cina yang ditemui berkata :

"Mengapa hanya beri ini (bendera 1Malaysia) kepada kami? Kami mahu wang. Ini masa pilihan raya, awak selalu bagi wang masa pilihan raya,” kata lelaki itu kepada Najib yang kemudiannya dengan segera dibawa beredar oleh pengawalnya. Sumber berita klik sini

Inilah akibatnya apabila menjadikan budaya rasuah dan sogokan setiap kali pilihanraya. Hari ini rakyat di merata ceruk semakin cerdik berpolitik. Rakyat tidak lagi bodoh dengan taktik keji dan kotor. Pilihanraya Negeri Sarawak kali ini ternyata cukup menggentarkan Najib apabila hari pertama kempen terpaksa turun 'berhempas pulas' walaupun terdapat pemimpin BN yang cukup angkuh dan sombong dengan sebelum ini berkata bahawa Sarawak merupakan 'simpanan tetap' BN.

No comments: