22 July 2008

KENAPA ‘GOYANG GERUDI’ HARAM ?

Alhamdulillah buat masa ini konsert goyang gerudi Inul Daratista tidak berjaya diadakan di Johor Bahru melainkan mungkin ditunda ataupun digantikan di Stadium Bukit Jalil hujung minggu ini.

Inul Darastista atau nama sebenarnya Ainul Rokhimah 29 tahun, telah dilabelkan oleh Majlis Ulama Indonesia (MUI) sebagai penari lucah pada Ogos 2002 kerana tarian gelek gerudinya.

Yang peliknya disini Inul berkata "Saya merasakan usaha saya hanya sia-sia. Apa salah saya hingga diperlakukan seperti ini? Mungkin dugaan Tuhan untuk menguji keimanan saya. Pun begitu, saya tetap ingin mendengar penjelasan sebenar. Saya tidak pasti sama ada akan menerus konsert melainkan mampu berkata Insya Allah," kata Inul lagi.

Inul terpaksa pulang ke Jakarta dan berjanji akan kembali ke Kuala Lumpur untuk menghiburkan peminatnya di Stadium Putra, Bukit Jalil pada 27 Julai ini.

Apa yang kita lihat sekarang ini ialah manusia begitu ghairah berhibur sehinggakan lupa persoalan dan batas halal haram sesuatu perbuatan itu. Menurut Pengarah Urusan IMS Prima, Nasir Abu Bakar beliau sendiri kerugian kira-kira RM 300,000 gara-gara Majlis Bandaraya Johor Bahru yang tidak mengeluarkan permit.

Selepas ini rakyat negeri Selangor mesti bertindak, apa logiknya memindahkan sesuatu kemungkaran itu dari satu negeri ke negeri yang lain? Adakah itu akan menunjukkan orang Selangor lebih liberal dari Johor?

Perkataan InsyaAllah begitu mudah keluar dari ahli maksiat dan tidak mustahil perogol dan perompak sendiri dengan mudahnya akan mengucapkan InsyaAllah dalam melakukan maksiat dan mungkar.

Inul pernah dikecam di Indonesia gara-gara kenyataan beliau yang ingin bergambar untuk majalah Playboy dan pernah ditegur oleh penyanyi dangdut veteran Indonesia, Rhoma Irama yang mengganggap aksi goyang pinggul Inul erotik dan berbaur pornografi.

Akhirnya, perbuatan manusia lambat laun semakin jauh dari rahmat Allah lantaran kealpaan manusia dalam mencegah kemungkaran.


 

No comments: