11 August 2008

Apa Dah Jadi Dengan Bakal Guru Hari Ini ?Institiut Perguruan Malaysia ( IPGM ) sekali lagi digegarkan dengan isu melibatkan masalah moral guru pelatih. Belum reda isu guru pelatih perempuan terlibat melukis gambar lucah, kini muncul pula isu guru pelatih di tangkap khalwat.

Perbuatan tidak bermoral ini dapat dihidu oleh penduduk kampung yang bertindak menangkap pasangan berkenaan. Menurut seorang penduduk yang tidak mahu disiarkan namanya, perbuatan sumbang guru pelatih dan pasangannya telah lama didiperhatikan dan dikesan cuma kali ini mereka dapat dicekup oleh penduduk kampung.

Dalam tahun ini sahaja, di IPGM berkenaan telah berlaku beberapa kes perlakuan sumbang yang melibatkan guru pelatih. Terbaru sebelum ini, semasa program PRAKTIKUM telah didapati ada guru pelatih membawa teman lelaki masuk ke dalam rumah sewa sewaktu rakan – rakan guru pelatih lain tiada di rumah. Hal ini diberitahu sendiri oleh guru besar sekolah berkenaan.

Ini tidak termasuk aksi 'couple' yang sering dilaporkan oleh orang awam yang kurang senang dan merunggut dengan perlakuan tidak sopan ini.

Persoalannya, dalam hal ini siapa yang harus dipersalahkan ? Adakah masalah ini berpunca dari sikap Ibu bapa yang mendesak anak memilih profesion perguruan ? Adakah ini juga dikaitkan dengan kegagalan sistem pendidikan Negara ? Pengaruh media masa dan rakan sebaya atau sikap guru pelatih itu sendiri yang lupa diri tentang siapa diri mereka ?

Adakah ini juga berpunca apabila profesion perguruan ini dipilih kerana hanya profesion ini sahaja yang dapat menjamin pekerjaan apabila tamat belajar nanti berbanding dengan kursus lain di Institut Pengajian Tinggi ( IPT ) ? Lantaran itu, soal minat dan keikhlasan sudah jatuh nombor dua atau tiga.

Bagaimana agaknya guru hendak mendidik anak murid berakhlak mulia kalau awal –awal lagi baru 'setahun jagung' di IPGM belum lagi mendapat status guru dah menunjukkan 'belang' dengan melanggar etika keguruan dan melakukan sesuatu yang bertentangan nilai – nilai akhlak dan bercanggah dengan ajaran Islam.

Isu keruntuhan moral di kalangan segelintir guru pelatih IPG ini sudah pasti lama kelamaan akan menghakis keyakinan masyarakat kepada warga pendidik. Sekiranya perkara ini tidak dibendung dan diatasi dari sekarang , sudah pasti ini akan merendahkan martabat profesion ini dan seterusnya akan menyebabkan perasaan hormat dan menyanjungi warga pendidik akan pudar dan hilang dari pandangan masyarakat.

Apa yang paling dibimbangi, masyarakat akan hilang kepercayaan terhadap tugas guru sebagai pendidik dan mentarbiyyah masyarakat. Sebaliknya, guru dilabel sebagai 'virus' dan 'wabak' kepada masyarakat. Lebih teruk lagi kalau guru dianggap sebagai 'spesis' perosak.

Kepada sebahagian besar lagi bakal guru dan guru yang benar – benar ikhlas dalam profesion ini yang sanggup berkorban masa, tenaga dan wang ringgit dan kadang –kadang terpaksa bersengkang mata kerana menghambakan diri pada bidang perguruan teruskanlah niat dan usaha murni , semoga apa yang dilakukan dapat membina ,mencorak dan mengubah masyarakat. Apa yang lebih penting lagi, setiap keringat dan pengorbanan akan mendapat keredhaan dari Allah SWT.

1 comment:

mek chabang4 said...

cikgu ada berkata,dengar apa cikgu cakap,jangan ikut apa cikgu buat.