06 September 2008

APABILA GERAKAN DAN MCA BERSUARA...


Semalam Pemangku Presiden Gerakan Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon menyatakan hasrat keluar dari Barisan Nasional ( BN ) sekiranya BN kekal dengan dasarnya yang ada sekarang. Hari ini BN sekali lagi menerima tekanan salah satu dari parti komponen utamanya, MCA. Ketua Pemuda MCA Perak,Datuk Tan Chin Meng mendesak agar MCA keluar dari BN.

Gesaan ini dibuat ekoran, kenyataan yang dianggap sebagai menghina orang cina di Malaysia yang dibuat oleh Ketua UMNO Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail yang menganggap orang cina di Malaysia sebagai ‘penumpang’ semasa satu ceramah dalam pilihanraya kecil Permatang Pauh.

Dalam isu ini, Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kelihatan tidak sehaluan dan sependapat. Pak Lah, menggesa supaya Datuk Ahmad Ismail memohon maaf. Sebaliknya, Najib kelihatan bersetuju dengan pendirian Ahmad Ismail enggan memohon maaf.

Isu ini menyebabkan orang cina sama ada dari BN dan Pakatan Rakyat seolah –olah ‘bersatu’ dengan menunjukkan rasa marah dan kurang senang dengan sikap dan kenyataan Ketua Bahagian UMNO Bukit Bendera ini.

Hal ini sudah pasti sesuatu yang bukan yang diinginkan oleh Pak Lah di tengah –tengah kerancakan spekulasi dan teka –teki bahawa menjelang 16 September terdapat ahli parlimen BN akan menyertai Pakatan Rakyat.

Dalam saat –saat sukar seperti ini,beliau sudah pasti mengharapkan sokongan padu daripada pimpinan komponen BN untuk memastikan cita –cita pembentukan kerajaan baru tidak terlaksana.Namun, sekarang lain pula jadinya.

Perkembangan terbaru ini mungkin menyebabkan Pak Lah dan pemimpin BN yang lain terpaksa memikirkan strategi dan tindakan yang sesuai untuk mengekalkan kuasa pemerintahan ada. Mungkin mereka sedang mengira dan mencongak nasib kemungkinan yang akan berlaku pada 16 September atau melakukan apa –apa sahaja dalam masa terdekat yang mungkin di luar jangkaan kita

No comments: