07 September 2008

'SULTAN MELAKA' KEMBALI...


Setelah dua tahun menghilang, kini ‘sultan Melaka’ kembali dengan dengan dakwaan dan tuntutan untuk diiktiraf sebagai sultan Melaka ke 44. Raja Noor Jan Shah Raja Tuah, 53 yang merupakan ahli perniagaan mendakwa sebagai keturunan Sultan Muzaffar Shah kali ini tampil dengan membawa bukti baru iaitu sepasang tiara ( mahkota ) yang didakwa milik Sultan Muzaffar Shah.

Beliau sebelum ini pernah menjadikan sebuah rumah di Padang Temu sebagai ‘istana hinggap’ yang disewa RM 300 dari penduduk kampung selain menggunakan ‘kenderaan rasmi’ sebuah motorsikal dengan plat yang tertera ‘sultan Melaka’.

Pada ketika negeri Melaka mengalami masalah kegawatan masalah sosial, peningkatan kadar jenayah, pertambahan sekali ganda anak luar nikah dan kenaikan kadar inflasi yang diselubungi pelbagai isu yang kontroversi seperti isu babi di Paya Mengkuang yang tak selesai –selesai, mungkin pada ketika ini rakyat Melaka memerlukan seorang ‘sultan’ atau pemimpin yang dapat memerintah dengan adil dan saksama serta dapat membawa kemakmuran kepada negeri Melaka yang dapat dinikmati oleh semua penduduk tanpa sebarang diskriminasi politik atau penindasan.

Apa –apa pun kemunculan ‘Sultan Melaka’ ini tidak berkait sama ada yang masih hidup atau meninggal dunia dengan peralihan kuasa yang dijangka berlaku pada 16 September ini. Wallahu’alam

No comments: