04 September 2008

Buat Malu Orang Melaka Je..

Minggu lepas Berita TV 9 memfokuskan tentang isu ' couple' muda mudi Melayu beragama Islaam yang berluasa di Pantai Klebang. Hari ini, sekali lagi Melaka terkenal seluruh Malaysia apabila pihak Berita TV 9 menyiarkan operasi Jabatan Agama Islam Melaka ( JAIM ) terhadap restoran yang menjadi tumpuan orang Melayu Islam menjamu selera di Bulan Ramadhan.

Semalam, semasa pergi ke sebuah kedai komputer di Bandar Melaka, saya terserempak dengan beberapa orang Melayu yang saya yakin beragama Islam di kad pengenalannya sedang asyik 'menikam' nombor ekor.

Pendedahan ini menggambarkan betapa kroniknya masalah umat Islam di bumi Melaka. Saya yakin banyak lagi masalah moral dan akidah umat Islam yang menyimpang yang tidak didedahkan. Justeru itu, kepada pemimpin yang berkuasa berilah perhatian kepada rakyat di negeri sendiri daripada sibuk – sibuk jaga 'tepi kain' orang lain.

Inilah juga balasannya, apabila agama Islam dipersendakan dan pemimpin yang ada tidak ambil berat masalah moral dan akhlak rakyat yang rosak dan punah ranah. Justeru itu, tidak peliklah kalau sebelum ini ada pemimpin negeri ini dalam temuramah dengan TV 3 baru – baru mencadangkan kalau boleh program jom Heboh dibuat tiap – tiap minggu di Melaka. Mungkin jika cadangan yang tak masuk akal ini dilaksana, kita akan dapat menyaksikan berita – berita negatif tentang Melaka setiap hari keluar dalam TV.

Adakah pemimpin yang ada masih kurang berpuas hati kadar kelahiran anak luar nikah di Melaka pada tahun ini meningkat sekali ganda berdasarkan perangkaan JAIM berbanding tahun sebelumnya ?

Pembinaan Kompleks Penjara yang terbesar di Malaysiayang sedang rancak sekarang di Sungai Udang seolah –olah menunjukkan betapa gawatnya masalah sosial dan jenayah di Melaka.

Mungkin ini mesej yang ingin disampaikan , 'Melawat Melaka Bererti Melawat Malaysia'. Pelawat atau pelancong tak perlu ke tempat lain untuk melihat kegawatan sosial dan kroniknya masalah jenayah di Malaysia. Datang ajalah ke Melaka. Di Melaka ada Sekolah Henry Gurney, dua pusat serenti, penjara pra bebas, sekolah pemulihan akhlak Tunas Bakti dan tak lama lagi ada penjara terbesar di Malaysia.


 

No comments: