12 September 2008

Ini Baru Bermula….

Petang tadi Raja Petra Kamarudin ditahan di bahawa ISA atas tuduhan mengancam keselamatan Negra dan sebentar tadi wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng ditahan di rumahnya pada jam 8.30 malam di Bukit Mertajam berkaitan tulisannya menyentuh isu perkauman tentang Ketua Umno Bukit Bendera yang 'direhatkan' Datuk Ahmad Ismail. Tidak dapat dipastikan sama ada beliau akan turut ditahan di bawah ISA

Selepas ini kemungkinan ada lagi siri tangkapan yang dibuat atas alasan 'keselamatan negara' dan menjaga 'keharmonian' dan 'perpaduan kaum'.

Siri penangkapan ini menunjukkan bahawa terdapat usaha terdesak dengan tempoh masa yang ada untuk menyekat kemaraan Pakatan Rakyat ke Putrajaya.

Kenyataan bersama yang dibuat oleh pimpinan Pakatan Rakyat hari ini tentang keyakinan pembentukan kerajaan baru dalam tempoh terdekat sudah pasti merunsingkan kepimpinan kerajaan yang ada.

Mereka merasa semakin terancam apabila 5 orang ahli parlimen PKR turut berminat mempelajari kaedah pertanian terkini di Taiwan.

Kenyataan, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib bahawa lawatan itu tidak akan berjaya walaupun sehingga ke Antartika lebih merupakan satu kenyaataan untuk menyembunyikan kebimbangan bahawa hayat BN sudah sampai penghujung senja.

Justeru itu, sudah pasti mereka yang berkuasa akan berhabis –habisan menggunakan apa sahaja yang ada untuk menggagalkan usaha pembentukan kerajaan baru menjelang fajar 16 September nanti.

No comments: