12 September 2008

PENGGUNAAN ISA SUDAH BERMULA


Penggunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri ( ISA )telah bermula. Sebentar tadi, Bloggers terkenal Raja Petra Kamarudin telah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri . Beliau ditahan pada pukul 1.10 tadi sewaktu umat Islam sedang bersiap untuk bersembahayang Jumaat.
Pengumuman Datuk Shaziman Mansor, Menteri Tenaga dan Komunikasi untuk menarik sekatan kepada semua blog dan laman termasuk laman Malaysia Today sebelum ini tidak membawa apa –apa makna dengan berita penangkapan ini.

Penangkapan ini kemungkinan berkaitan dengan artikel dalam Malaysia Today yang dikatakan menyentuh sensitiviti dan menghina umat Islam serta laporan –laporan polis yang berkaitan dengannya.

Walaupun saya turut tidak bersetuju dengan artikel yang ditulis, penggunaan ISA adalah sesuatu yang tidak wajar dan ditentang. Sekiranya RPK didapati bersalah, beliau perlu didakwa di mahkamah terbuka. Biar mahkamah yang menentukan bentuk hukuman sekiranya beliau benar –benar bersalah.

Langkah ini dilihat satu usaha untuk mengugut penulis –penulis blog dan laman web yang kini menjadi media alternatif yang menenggelamkan media arus perdana terutamanya yang dimiliki atau dikawal oleh kerajaan.

Di samping itu, penggunaan ISA dilihat sebagai satu ‘isyarat’ kepada mereka yang berhasrat mewujudkan kerajaan baru pada atau sekitar 16 September nanti.

Saya tidak terkejut sekiranya “Operasi Lalang” secara besar –besaran akan berlaku dalam tempoh terdekat.

No comments: