17 October 2008

INSTITUSI KEHAKIMAN NEGARA TERUS MALAP


Majlis Raja-Raja Melayu hari ini memutuskan untuk mencalonkan Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Zaki Azmi sebagai ketua hakim negara yang baru untuk menggantikan Tan Sri Abdul Hamid Mohamad yang akan bersara.

Keputan tersebut dibuat hari ini dalam mesyuarat Majlis Raja-Raja yang berlangsung di Kuala Terengganu semalam

Abdul Hamid akan bersara esok dan Zaki, yang terkanan dalam badan kehakiman, akan dilantik memegang jawatan tersebut.

Perlembagaan Persekutuan menetapkan bahawa Majlis Raja-Raja melantik ketua hakim negara atas nasihat perdana menteri.

Perlantikan tersebut, yang belum dimumkan secara rasmi, dijangka mencetuskan kontroversi ekoran kaitan Zaki sebelum ini dengan Umno. Zaki sebelum ini merupakan pengerusi Lembaga Disiplin Umno.

Pelantikan Zaki secara ‘ekspres’ ke jawatan tertinggi ini menimbulkan pelbagai teka-teki dan persoalan. Beliau hanya dilantik ke Mahkamah Persekutuan September lalu dan dua bulan kemudiannya, dilantik sebagai presiden Mahkamah Rayuan.Mengenepikan hakim-hakim yang lebih senior daripada beliau.

Zaki kini berusia 63 tahun dan akan memegang jawatan tersebut sekurang-kurangnya selama tiga tahun kecuali perkhidmatannya dilanjutkan oleh kerajaan.

Pelantikan tersebut dibincangkan dalam mesyuarat hari, yang turut dihadiri oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, dan semua menteri besar dan ketua menteri.

Pelantikan Zaki dijangka akan memalapkan lagi institusi kehakiman Negara ini yang sebelum ini diselubungi dengan pelbagai isu yang kontraversi.Di antaranya campur tangan politik dalam sistem kehakiman yang membawa kepada pemecatan beberapa hakim kanan termasuk Ketua Hakim Negara ketika itu, Tun Salleh Abbas di bawah regim Tun Dr. Mahathir menjadi Perdana Menteri.

Selain itu, konspirasi terancang yang didakwa turut melibatkan badan kehakiman dalam isu pemecatan DSAI tahun 1998 yang akhirnya menghumban DSAI ke Penjara Sungai Buloh.

Instusi kehakiman negara ini turut dikejutkan dengan isu Pita Linggam yang membawa kepada penubuhan Suruhanjaya Diraja yang turut melibatkan ketua hakim Negara ketika itu dan pihak tertinggi dalam bidang kehakiman.

Terkini, isu yang turut melibatkan Peguam Negara, Ghani Patail yang didakwa bersama Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan memalsukan bukti isu mata lebam DSAI semasa terlibat dalam prosiding siasatan kes berkenaan.

Langkah Datuk Zaid Ibrahim yang sebelum ini menjadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri untuk membawa reformasi dalam sistem kehakiman tidak kesampaian apabila beliau akhirnya meletak jawatan secara terhormat apabila mendapati terdapat pihak tertentu terus memperalatkan perundangan negara untuk kepentingan politik sempit.

Pelbagai kontraversi yang berlaku menyebabkan sistem kehakiman negara mendapat kecaman pelbagai pihak dari dalam dan luar negara yang sering dijadikan bahan lawak jenaka.Keadaan ini menyebabkan kepercayaan terhadap sistem kehakiman negara semakin terhakis dan merudum.

Mungkin inilah pembaharuan yang ingin dibawa oleh Pak Lah menjelang ‘persaraan’ beliau pada bulan Mac nanti. Apa yang berlaku menunjukkan bahawa Pak Lah seolah-olah ada strategi tertentu dalam berhadapan dengan sebarang kemungkinan tentang proses peralihan kuasa yang diumumkan baru-baru ini.

Pelantikan Zaki menyebabkan harapan rakyat Malaysia untuk melihat imej badan kehakiman negara dipulihkan dan benar-benar dilihat bebas serta kembali dimertabatkan dan dihormati tidak kesampaian.

No comments: