14 October 2008

KADAR BARU HARGA MINYAK MASIH MEMBEBANKAN


Kerajaan mengumumkan untuk menurunkan harga minyak mulai malam ini pada kadar 15 sen untuk petrol RON 97, 10 sen untuk petrol RON 92 dan 20 sen untuk diesel mulai tengah malam ini.Apa yang lebih menghairankan kenapa kerajaan mengambil pendekatan menurunkan secara beransur-ansur harga minyak berbanding kenaikan mendadak yang dilakukan pada Jun lalu walaupun harga minyak pada hari ini telah berada jauh lebih rendah berbanding kenaikan terlampau pada bulan Jun lalu ( Ketika itu harga minyak di pasaran dunia $ US 130 -135 setong ) jauh lebih rendah pada hari ini iaitu harga minyak di bawah paras US $ 75 setong.

Kadar baru ini masih membebankan kerana menurut penganalisis ekonomi negara, harga minyak di negara ini sepatutnya telah diturunkan di bawah RM 2 berdasarkan harga minyak di pasaran dunia sekarang.

Penurunan harga minyak ini dijangka tidak mampu untuk membantu kerajaan mengawal atau membendung pesta kenaikan harga barang yang berlaku sekarang. Begitu juga langkah ini tidak berupaya mempengaruhi penurunan kadar inflasi 8.5 % yang sedang dialami oleh negara.


 


 

1 comment:

Anonymous said...

harga minyak pula dah turun.berita baik buat pengguna dan nightmare buat peniaga-peniaga.sudah tentunya pengguna mahukan harga barangan untuk turun sama dan sudah semestinya peniaga akan kata mereka tak dapat turunkan harga barangan dalam masa terdekat kerana untuk menampung kos yang dtelah dikeluarkan sebelum harga minyak turun.

peniaga boleh menurunkan harga jika mereka telah dapat dapat semula kos yang telah dikeluarkan.jangan ambil kesempatan letak harga mahal walaupun harga barangan sudah boleh diturunkan.