05 October 2008

PROGRAM RUMAH TERBUKA: TERJEMAHKAN ‘PAS FOR ALL’


Hari ini kita telah memasuki 5 Syawal. Suasana kemeriahan hari raya masih dirasai di mana-mana. Masing-masing mengambil kesempatan menziarahi keluarga dan sahabat handai sama ada yang dekat atau jauh di mata. Tidak kurang yang menganjurkan rumah terbuka untuk menjamu selera dan beramah mesra. Saban tahun, Pas di Melaka sama ada peringkat negeri, Kawasan, MTD dan cawangan juga tidak ketinggalan mengadakan majlis rumah terbuka.

Syabas dan tahniah diucapkan kepada Pas di semua peringkat yang mengadakan majlis sebegini. Cuma apa yang sering saya perhatikan dan menghadiri majlis rumah terbuka anjuran Pas di negeri ini sama ada peringkat atasan atau bawahan, majlis rumah terbuka yang diadakan agak 'tertutup'. Kebiasaannya diadakan di premis atau markas milik parti, kehadirannya 99.9% adalah pemimpin, ahli dan penyokong 'fanatik' Pas. Kehadiran golongan atas pagar dan kaum lain sangat-sangat mendukacitakan. Jauh sekali kehadiran golongan dari parti lawan seperti UMNO,MCA dan MIC.

Justeru itu, saya mencadangkan agar majlis rumah terbuka yang ingin diadakan dibuat tempat yang agak strategik yang menjadi tumpuan ramai. Kita perlu menyedari tidak semua orang berani datang ke markas atau premis milik Pas. Malah di kalangan ahli sendiri pun masih yang terdapat yang 'takut-takut' nak datang ke markas. Apakah lagi mereka yang bukan ahli dan sebagainya. Mungkin, majlis yang sama boleh diadakan di restoran, kawasan lapang, rumah milik persendirian atau tempat yang difikirkan sesuai.

Sementara itu, jemputan perlu di pelbagaikan dengan menjemput pimpinan dan ahli dari Pakatan Rakyat iaitu PKR dan DAP serta mengutamakan kepada masyarakat setempat di mana majlis tersebut ingin diadakan. Mereka nak datang atau tidak itu nombor dua, apa yang penting usaha ke arah itu perlu diadakan untuk menepati konsep 'Pas For All' yang menjadi slogan Pas hari ini serta memenuhi hasrat dan aspirasi 'Memasyarakatkan Pas' yang dipelopori oleh Almarhum Ustaz Fadzil Noor satu ketika dulu.

No comments: