23 November 2008

TARIF LETRIK KEKAL:BUKTI KERAJAAN TIPU RAKYAT-MALAYSIAKINI

Keengganan kerajaan menurunkan kadar tarif elektrik berikutan kejatuhan minyak di pasaran global yang kini mencacah di bawah paras $AS 50 setong menunjukkan bahawa selama ini kerajaan telah menipu rakyat.

Semasa mengumumkan kenaikan tarif elektrik 10% pada Julai lalu alasan yang diberikan ialah beban yang terpaksa ditanggung TNB berikutan kenaikan harga minyak yang ketika itu sekitar $AS 130 setong.

Hari ini Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi, Datuk Shaziman Abu Mansor berkata kerajaan melalui TNB tidak akan menurunkan tarif elektrik kerana TNB tidak bergantung kepada sumber minyak semata-mata untuk menjana tenaga elektrik di negara ini.

Di Semenanjung Malaysia kita dapat tenaga elektrik daripada tiga punca iaitu dihasilkan oleh gas 60 peratus, arang batu (30 peratus), enam hingga tujuh peratus dari tenaga hidro dan bakinya dari sumber lain,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas perasmian program Sehari Bersama Pelanggan Kementerian Tenaga, Air dan Komunikasi oleh Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Ali Rustam di Dewan Alamanda,Jasin Melaka semalam.

Pulak dah! Hari tu tak sebut pun semua ini. Apabila TNB mendesak kerajaan menaikkan kadar tarif alasan yang diberikan ialah disebabkan oleh kenaikan harga minyak. tak berbangkit langsung tentang harga arang batu, gas dan sebagainya.

Ini semua menjadi bukti bahawa selama ini rakyat telah dipermainkan dan ditipu hidup-hidup untuk merelakan TNB menaikkan kadar tarif elektrik. Menteri yang bercakap memang lidah bercabang! Tak layak menjadi menteri. Rakyat hari ini menjadi saksi sandiwara yang sedang dimainkan oleh kerajaan.

No comments: