08 December 2008

PERJUANGAN MENUNTUT PENGORBANAN

Allahu Akhbar...Allahu Akhbar...Allahu Akhbar...
Pada hari ini semua umat Islam di negara ini menyambut Hari Raya Aidil Adha.
Aidl Adha membawa 1001 pengertian yang cukup besar bagi mereka yang beriman.Semalam umat Islam dari seluruh dunia di Tanah suci mengerjakan wukuf, kemuncak bagi ibadat haji. Mereka datang dari jauh dan dekat berkumpul dan bertemu sebagai simbol pengabadian dan pengorbanan mereka kepada Allah SWT.Kita di negara ini turut sama tidak ketinggalan merai dan merayakannya.

Di Melaka sambutan Aidil Adha tidak semeriah sebagaimana lazim negeri-negeri di Utara dan pantai Timur. Aidil Adha perlu dihayati dan difahami bukan sekadar dari segi makna sahaja tetapi falsafah yang ada di sebaliknya.

Adil Adha bukan hanya sekadar bertakbir dan bertahmid. Bukan juga sekadar menunaikan solat sunat dan mendengar khutbah raya. Juga bukan hanya sekadar binatang qurban semata-mata.

Apa yang lebih penting menghayati pengorbanan umat Islam yang terdahulu yang berkorban segala-galanya untuk memastikan Islam terus subur dan didaulatkan di muka bumi ini. Mereka tidak hanya sekadar bekorban masa, harta dan tenaga malah mempertaruhkan nyawa mereka sebagai galang ganti.

Seperti kata-kata As syahid Sayyid Qutb beberapa ketika sebelum saat kematiannya, Perjuangan ini ibarat mata rantai...Perjuangan ini bukan kita yang memulakannya dan buka kita yang mengakhirinya..

Mari bertanya kepada diri kita apa pengorbanan yang kita lakukan untuk Islam? Pengorbanan kita masih terlalu kecil tetapi dengan keikhlasan dan dilakukan secara konsisten, apa yang kita dan orang lain anggap kecil, nilainya sangat besar di sisi Allah SWT. Berkorbanlah demi agama yang kita sayangi ini mengikut kemampuan masing-masing.


Apa yang pasti satu hari nanti sama ada cepat atau lambat kita pasti akan dipanggil mengadap Allah SWT. Pada ketika itu, hari yang tidak berguna kepada anak pinak, harta benda dan kaum kerabat. Apa yang menjadi taruhan adalah nilai taqwa dan pengorbanan kita selama hidup di dunia di sisi Allah SWT.

Sebesar manapun sekali amalan dan pengorbanan kita, sebenarnya masih tidak melayakkan kita mendapat syurga dari Allah SWT. Hanya kasih sayang dan rahmatNya yang melayakkan kita mendapat anugerah dariNya. Oleh itu, marilah kita terus berjuang dan bekorban dengan penuh keikhlasan agar pengorbanan kita ada nilainya di sisi Allah SWT.

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDIL ADHA...Bekorban apa sahaja...Harta ataupun nyawa....Allahu Akhbar...Allahu Akhbar...Allahu Akhbar..

No comments: