09 March 2009

PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI 35 BILLION? SIAPA YANG AKAN TERANGSANG?

Dalam persidangan Dewan Rakyat esok Dato' seri Najib TPM dan juga Menteri Kewangan dijangka akan membentangkan Belanjawan Mini yang dianggarkan sekitar RM 30 - 35 billion. Satu jumlah yang sangat besar dalam memulihkan kegawatan ekonomi yang sedang melanda negara.

Apa-apa pun sama-sama kita tunggu strategi dan pelaksanaan Pakej Ekonomi yang bakal dibentang untuk dilaksanakan. Peruntukan tambahan RM 7 billion yang diumumkan sebelum ini oleh Najib masih gagal untuk memulihkan ekonomi negara. Sehingga hari ini tidak ada sebarang kenyataan dan pengumuman tentang kejayaan atau kegagalan daripada peruntukan RM 7 billion sebelum ini.

Nilai RM 30-35 bilion adalah jumlah yang sangat besar. Adakah pakej ini berjaya merangsang ekonomi negara? Adakah pakej ini lebih kepada untuk menyelamatkan kroni yang pastinya terangsang untuk mengetahui 'habuan' yang bakal diperolehi di tengah-tengah kemelut ekonomi negara.

Sebagai rakyat Malaysia, saya mengharapkan ada sesuatu 'keajaiban' yang mampu dilakukan melalui peruntukan tambahan yang bakal diumumkan esok.

1 comment:

. said...

kalau dah terangsang, tak perlu makan ubat kuat lagi :)