24 March 2009

PASTIKAN AMBANG KEMENANGAN TIDAK BERTUKAR TRAGEDI

Tidak pernah dalam sejarah Pilihanraya Umum(PRU) atau Pilihanraya Kecil (PRK) saya cukup optimis Pakatan Rakyat mempunyai peluang yang cukup cerah untuk mencipta hatrik di tiga-tiga kerusi yang ditandingi.

Mood rakyat kepada PR dengan menolak Umno@BN, perpecahan dalam Umno@BN, isu-isu semasa, sokongan luar biasa pelbagai kaum kepada PR begitu dirasai.

Keadaan ini turut dibantu dengan pemilihan calon yang mempunyai kelayakan yang cukup meyakinkan untuk diterima oleh pengundi.

Tetapi jauh di sudut hati saya saya juga sedikit bimbang dengan status 'pilihan' Pakatan Rakyat dalam tiga PRK nanti.

Kita wajar merenungi dan mengambil ikhtibar dengan apa yang berlaku dalam PRK di Pendang dan Pengkalan Pasir tidak lama dulu . Keyakinan sebagai 'pilihan' akhirnya keputusan yang diumumkan Pakatan Rakyat tewas dalam PRK berkenaan.

Ketepikan faktor rasuah politik, ugutan serta pelbagai taktik kotor pihak lawan. Itu memang dah sebati dengan mereka. Malah mereka juga dibantu dengan pelbagai sumber lain seperti media serta pelbagai tenaga dan aset kerajaan yang 'dimilik negarakan' oleh Umno@BN.Termasuklah di sini SPR, SPRM, polis yang bekerja seperti mengikut telunjuk pemimpin Umno@BN.

Tidak salah kita merasa yakin untuk menang dengan majoriti yang lebih besar. Asalkan keyakinan itu disertakan dengan usaha yang setimpal untuk melayakkan kemenangan dianugerahkan oleh Allah SWT.

Oleh itu dalam gerak kerja pilihanraya kita perlu menjaga hubungan sesama manusia dan hubungan dengan Allah SWT.

Jika itu dapat disemai dan dibajai, kemenangan akan mengamit kita semua, Insyaallah.

Lihatlah apa yang berlaku pada Umno@BN hari ini sikap sombong dan bongkak mereka akhirnya menikam mereka sekarang. Dulu saya sering dengar ungkapan 'kalau Umno@BN letak tunggul, botol kosong atau batang pisang sebagai calon pilihanraya pun boleh menang'. Hari ini berani lagi mereka mengungkapkan begitu?

Justeru itu marilah sama-sama kita lipat gandakan usaha dengan gerak kerja yang bersungguh-sungguh, teratur dan sistematik, penuh dengan 'teknikal dan taktikal' serta tawakal dan doa kepada Allah SWT yang tidak putus-putus supaya impian kemenangan benar-benar menjadi kenyataan.