31 March 2009

PRK BUKIT GANTANG: KALAH PUSINGAN PERTAMA, SPR DIPERALATKAN LAGI


Selepas Pilihanraya Umum ke 12, berlangsung 3 pilihanraya kecil iaitu di Permatang Pauh, Kuala Terangganu dan kini di dua bukit serta satu batang.

Apa yang berlaku dalam hari penamaan calon? Ternyata kehadiran penyokong Pakatan Rakyat yang jauh lebih ramai telah 'menenggelamkan' kehadiran penyokong Umno@BN. Paling ketara proses penamaan calon di Bukit Gantang, lautan hijau telah menenggelamkan bumi Bukit Gantang. Malah ada pemerhati berpendapat bendera IPF lebih banyak dari bendera Umno@BN!

UmnO@BN telah kalah dari segi moral dalam pusingan yang pertama. Oleh itu wujud desakan, agar SPR mengubah kaedah proses penamaan calon. Bermakna tidak ada lagi perarakan calon seperti kelaziman sebelum ini. Idea siapa ini? Saya yakin ia tidak datang dari Pakatan Rakyat?Kalau macam tu idea siapa..He..He..Lu Pikir le sendiri ! ( Kata Nabil )

Perkara ini dinyatakan oleh Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar dalam satu sidang akhbar semalam. Menurut beliau, kaedah sekarang boleh menyebabkan suasana ketegangan yang tidak terkawal.

Sebelum ini Umno@BN mungkin akan menyokong proses perarakan calon semasa proses penamaan calon. Kalau 10 tahun dulu tidak dinafikan kehadiran penyokong Umno@BN mengatasi kehadiran penyokong pembangkang di kebanyakan tempat. Malah saya ingat lagi semasa pilihanraya tahun 1995, saya menyertai perarakan sekitar 50 orang je penyokong calon Pas di DUN Jelutong Pulau Pinang berbeza kehadiran penyokong Umno@BN. Penyokong Umno@BN akan datang berbondong-bondong ke penamaan calon dengan upah sebungkus nasi lemak dan air kotak serta satu 'topi sudu' selain dapat naik bas 'air cond'.

Tetapi hari ini walupun diupah dan dibayar, amat sukar Umno@BN menghimpunkan penyokong mereka ke penamaan calon. Ini menjadi bukti Umno@BN semakin ditolak oleh rakyat khususnya golongan muda. Berbeza dengan Pakatan Rakyat yang dapat menghimpun dan mengerah semua penyokong mereka dari seluruh negara tanpa sebarang upah. Malah hari ini bukan sesuatu yang sukar untuk menghimpun ratusan ribu penyokong sekiranya diarahkan oleh pimpinan.Inilah rahsia kekuatan dan ketahanan Pakatan Rakyat khususnya Pas dalam persada politik tanah air.

Mungkin selepas ini proses penamaan calon akan hanya melibatkan 3 orang sahaja, calon, pencadang dan penyokong. Inilah agaknya yang dimahukan oleh Umno@BN!

No comments: