17 March 2009

SANGGUP ANDA DIPIMPIN OLEH PERASUAH?

Akhirnya pemain penyerang harapan diberi 'kad merah' oleh pengadil. Bermakna pemain itu terkeluar daripada 'permainan' untuk mencari siapa pemenang. Cuma pemain itu sedikit bernasib baik kerana masih boleh meneruskan perlawanan pada pertandingan yang berikutnya.

Tetapi itu kalau berlaku dalam perlawanan bola sepak seperti dalam Barclyas Premier Leaque. Ini soal maruah, prinsip dan kepimpinan! Persoalan yang berkaitan hubungan sesama manusia dan hubungan dengan Maha Pencipta.

Isu ini merupakan soal menerajui kepimpinan dan amanah serta tanggungjawab! Sanggupkah anda dipimpin oleh perasuah? Pemimpin bercakap soal kepimpinan, moral dan akhlak serta tanggungjawab tetapi diri sendiri bergelumang dengan gejala tak bermoral.

Dalam isu rasuah Datuk Seri Ali Rustam, beliau tidak mempunyai pilihan selain melepaskan jawatan sebagai Ketua Menteri Melaka. Walaupun terlepas daripada penggantungan Jawatankuasa Disiplin Umno, tetapi apa yang pasti Ali Rustam telah dibuktikan bersalah! Meletak jawatan adalah lebih baik kepada Ali Rustam. Hanya mereka yang tak tahu malu dan tidak mempunyai perasaan sahaja yang akan kekal dengan jawatan sebagai Ketua Menteri Melaka! Adakah Ali Rustam tidak berasa apa-apa terpaksa berhadapan dengan rakyat pada setiap masa ?

Ketepikan seketika serangan ataun persaingan dalam politik, apa yang pasti Ali Rustam telah didapati bersalah! Prinsip keadilan seseorang itu dianggap tidak bersalah selagi didapati tidak bersalah. Tetapi hari ini beliau telah didapati bersalah!

Saya sebagai anak Melaka juga tidak mampu 'menahan telinga' diperli oleh rakan-rakan dari negeri lain kerana dipimpin oleh seorang perasuah. Cukuplah Ali Rustam sebelum ini memalukan orang Melaka dengan pelbagai dasar dan idea yang kontroversi. Dalam masa yang sama saya juga tidak menafikan sumbangan lain Ali Rustam kepada Melaka. Tetapi perlu dingat, seorang pemimpin bukan sahaja perlu bersih tetapi mesti juga dilihat bersih.

Jika perkara ini berlaku kepada pimpinan Pakatan Rakyat, saya yakin perkara yang serupa akan dilakukan oleh Umno serta mereka yang sewaktu dengannya. Lihatlah SPRM, seperti hanya melihat sebelah mata serta buat-buat tak nampak jenayah dan penyelewengan yang berlaku. Namun apabila kes melibatkan pimpinan pakatan Rakyat terlalu cepat dan pantas SPRM bertindak dengan disulami terlalu banyak drama dan episod yang memualkan yang memperlihatkan kosnpirasi serta ketidakadilan dalam pelaksanaan prinsip keadilan. Saya tak kata pemimpin Pakatan Rakyat suci dari kesalahan. Tetapi jika mereka benar-benar terbukti bersalah dengan proses pelaksanaan undang-undang yang benar-benar adil dan telus mereka juga wajar disingkirkan daripada menerajui kepimpinan.


 

3 comments:

kulatlapok said...

salam Bro:

Beberapa penjuak Datuk Ali yang duduk selesa di Seri Negeri kini telah kepanasan punggung. Mereka sedang berkira2 untung nasib mereka selepas ketiadaan Ali Rustam. Pengantinya sudah tentu juga mencongak2 mana penjuaknya yang hidung tinggi bersedia untuk dihalau dari Seri Negeri.

kembara putih said...

Ya, nampaknya UMNO belum belajar dari keputusan PRU12 lagi. Masih cuba memperbodohkan rakyat dengan mengamalkan undang2 terpilih. Kalau Presiden UMNO sayangkan parti sepatutnya Ali Rustam didakwa di mahkamah. Kalau rakyat marhaen meringkuk dalam penjara selama beberapa tahun kerana rasuah, Ali Rustam sepatutnya tidak terkecuali. Jangan jadikan ketuanan UMNO darjat tertinggi negara.

angkasanuri said...

Salam tuan kulat Lapuk,

politik dalam Umno ni umpama lalang mereka akan ikut siapa yang kuat dan berpengaruh. Bila dah hilang kuasa dan pengaruh mereka yang sebelum ini yang dikatakan setia akan menjauhkan diri.

Salam tuan kembara putih,

Sepatutnya begitu undang-undang tidak mengira siapa, perlu adil dan telus. Tidak ada sesiapa pun yang kebal dari tindakan undang-undang jika melakukan kesalahan.