26 March 2009

TERLIBAT RASUAH SYARAT UNTUK JADI PEMIMPIN UMNO


Saya tidak terkejut apabila menantu kesayangan PM, Datuk seri Abdulllah Badawi memenangi jawatan Ketua Pemuda Umno.

Dalam persaingan sengit tiga penjuru jawatan Ketua Pemuda Umno dimenangi Khairy Jamaluddin dengan menewaskan Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo dan Datuk Mukhriz Mahathir.Menantu perdana menteri mendapat 304 undi, bekas menteri besar Selangor itu (254) dan anak mantan perdana menteri (232).

Saya rasa 'trend' ini akan berterusan dalam pemilihan jawatan-jawatan utama dalam umno yang akan bermula esok. Kemenangan Khairy juga mungkin akan menyebabkan mantan Presiden umno dan PM Tun Dr. Mahathir membatalkan hasratnya untuk menghadiri persidangan agung Umno ini sebagai 'protes' perkembangan terkini yang berlaku dalam umno yang memilih 'kaki rasuah' sebagai pemimpin selain kekecewaan yang amat sangat dengan kekalahan anaknya Mukhriz dalam pemilihan ini.

Sekaligus kemenangan Khairy dan Datuk Razali Ibrahim ahli parlimen Muar memberi amaran kepada Najib dan kuncu-kuncunya bahawa pengaruh Pak Lah masih berbisa dalam Umno. Kemenagan Khairy ini akan membolehkan Pak Lah pergi dengan tenang dan tidur lena setelah calon harapannya, Datuk Ali Rustam dihalang bertanding kerana terlibat dengan rasuah.

Saya juga menjangkakan pergolakan dalam Umno akan semakin parah selepas ini dengan keputusan yang diumumkan lewat malam tadi bagi jawatan sayap kanan pemuda itu.

Kita juga mungkin bakal menyaksikan lebih banyak 'demontrasi' yang bakal dipimpin oleh khairy yang pernah melabelkan pemimpin dan penyokong Pakatan Rakyat yang terlibat dengan demontrasi sebagai 'beruk'.

Di samping itu saya juga meramalkan bahawa kepimpinan pemuda yang diterajui oleh Khairy akan lebih 'brutal' dan mencetuskan lebih banyak provokasi seperti sikap yang ditunjukkan oleh beliau sebelum ini.

Apa-apa pun keputusan ini bermakna kedudukan Pak Lah dan Najib dalam pemilihan Umno adalah seri 1-1. Sharizat (Najib) dan Khairy(Pak Lah)....

No comments: