07 May 2009

INIKAH PENDERHAKA ITU?


Apabila Dato Seri Ir Nizar Jamaludin tetap dengan keputusan tidak melepaskan jawatan sebagai Menteri Besar Perak maka juak-juak dalam Umno menggelarnya penderhaka kepada raja. Nizar juga dituduh bersikap biadab kepada Sultan dan Raja Muda Perak.

Tetapi melihat kepada gambar ini sekaligus menjawab segala tuduhan-tuduhan liar Umno. Melihat kepada gambar ini jelas menunjukkan kesopanan dan kemesraan di antara Nizar dan pihak istana.Menurut Nizar sewaktu dipanggil, "Raja Nazrin memaklumkan bahawa baginda meletakkan penghormatan yang tinggi terhadap saya dan Datuk Ngeh Khoo Ngam (bekas Exco Kanan semasa kerajaan Pakatan) dan memaklumkan bahawa Raja berada di atas politik (tidak mencampuri soal politik),"

2 comments:

Anonymous said...

Persoalan yang masih belum menerima jawapannya......
Selepas apa yang berlaku di DUN Perak, beberapa persoalan masih terawang-awang di pemikiran kita yang mencari kebenaran .......................

(1)- Seperti yang kita sedia maklum, keputusan siapa Menteri Besar yang sah hanya akan di putuskan pada 11.05.09 @ isnin ini, persoalannya sekarang semasa persidangan tersebut bermula, siapakah menteri besar yang sah, Datuk Sri Nizar Jamaluddinkah atau Zambry Kadir ?

(2)- Setelah DUN Perak mula bersidang, Sivakumar adalah speaker yang sah, speaker telah mengarahkan supaya Zambry dan beberapa exconya serta 3 ekor berok yang melompat tersebut keluar dewan, persoalannya arahan tersebut tidak dipatuhi, bentara engggan mematuhi arahan speaker untuk mengeluarkan Zambry dan gengnya dari dewan tersebut.

(3)- Apakah arahan speaker tersebut sah, jika sah, apakah kesannya terhadap Zambry & gengnya yang engkar terhadap arahan speaker tersebut ?

(4)- Bentara dewan yang engkar mematuhi arahan speaker, apakah hukuman yang sepatut nya diterima oleh bentara tersebut ?

(5)- Jika arahan speaker diatas sah, apakah Zambry dan gengnya masih mempunyi majoriti di dewan ? jika tidak, macam mana dia boleh melantik speaker yang baru ?

(6)- Jika arahan speaker sah, apakah hukumannya kepada polis yang masuk campur, mengheret speaker dan mengurungnya di dalam stor ?

Setakat ini saya masih tercari-cari jawapannya dari akhbar dan laman-laman blog, namun tidak di temui..................apakah peguam-peguam handalan kita boleh memberikan jawapannya ?
tolonglah .........916

Pak Lubis said...

Pak Lubis komen sikit ...

Persoalan ini tak perlukan jawapan. Cuma kita lihat dan dengar sudah cukup untuk mendapat jawapannya.

Segala perbuatan atau arahan BN/UMNO adalah betul dan adalah sah ... walaupun ianya bercanggah dari segi undang undang dan Perlembagaan. Maka dengan itu apa apa yang dilakukan oleh BN adalah sah samada dari perlantikan mau pun juga arahan .

Manakala apa yang dilakukan oleh parti selain UMNO/BN adalah tak sah dan salah. Oleh itu adalah tidak hairan mengapa kebanyakan yang kena tangkap atau kena culik dan yang kena penjara dan yang disoal siasat adalah dari parti bukan BN. Cuba perhatikan yang di ISA kan di Kemunting tu siapakah penghuni penghuninya.

Rakyat yang bukan BN atau wakil rakyat bukan BN selalunya menjadi mangsa kepada penguatkuasa seperti PDRM, SPRM, SPR dan juga kes kes pengadilan banyak yang berpihak kepada Umno atau BN . Tak cukup dengan agensi agensi ini yang menyebelahi BN, surat khabar utama, radio dan TV semuanya turut menyebelahi UMNO atau BN.

Rumusannya pada persoalan diatas adalah satu perkara yang kita jangka tetapi amat tidak diingini. Jika sesuatu jawatan/ tindakan/ keganasan / perbuatan tidak bermoral / apa apa sahaja yang berpihak kepada UMNO itulah yang benar dan sah dan jika kesalahan itu dilakukan oleh penjawat awam, tindakan tidak akan diambil terhadapnya.

Perhatikan lah kes kes yang lepas... terlalu banyak..... samada kes dalam mahkamah.. maupun kes SPRM atu SPR malah kes jenayah yang dilakukan oleh ahli politik UMNO seperti kes bunuh. kes pukul, kes rogol gadis bawah umur kes kes culik semuanya berpihak kepada mereka.

Amat malang bagi rakyat negeri Perak yang menghadapi kekalutan politik sebegini. Moga moga Allah menyelamatkan Negeri Perak dan rakyatnya.

Komen diatas juga terdapat diblog saya http://manbjalal.blogspot.com/