28 September 2009

‘RIBUT DALAM CAWAN’ MELANDA SELANGOR PULA

Saya melihat terdapat usaha yang berterusan untuk menumbangkan Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor. Tidak dinafikan memang wujud masaalah di Selangor tetapi ia umpama ribut dalam cawan. Perbezaan pendapat dan pandangan adalah lumrah. Masaalahnya adah pihak yang mudah melatah dan melenting terikut-ikut dengan rentak musuh yang memang suka mengapi-api dan melaga-lagakan agar wujud perpecahan dan keretakan dalam Pakatan Rakyat.

Mana yang kurang akan ditambah perisa dan ditokok tambah dan digaulkan supaya kelihatan lebih lazat dan enak walaupun sebenarnya rasanya pahit dan payau. Lihatlah cerita tentang lembu sahaja boleh dibuat beberapa siri dan episod di Selangor tetapi tidak di tempat lain. Mula-mula cerita lembu korban, kepala lembu dan hari ini cerita lembu berdemontrasi pulak.

Isu yang berlaku menyebabkan isu yang lebih besar tenggelam. Orang Selangor dan di tempat lain tidak lagi bercakap tentang isu duit BALKIS,hadiah mahal dan percutian mewah di Paris dan Disneyland melibatkan Datuk Dr. Khir Toyo sebelum ini.Malah cerita kehebatan istana Khir Toyo juga semakin dilupakan. Malah isu penyelewengan yang melibatkan berbilion ringgit duit rakyat di The Port Klang Free Zone (PKFZ) semakin dilupakan sekarang ini.

Sebaliknya isu yang diperbesar-besarkan kini ialah isu perbezaan dan perselisihan pendapat. Masaalah yang menjurus kepada isu-isu teknikal yang berkaitan dengan dasar pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat. Saya melihat isu-isu ini mencerminkan fokus dan keperihatian semua pihak untuk memastikan pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat adalah lebih baik dari era pentadbiran Umno@BN.

Bagi saya isu yang berlaku adalah isu kecil remeh temeh yang tidak perlu diperbesarkan. Semua pihak dalam Pakatan Rakyat perlu lebih matang dan terbuka dalam menerima pandangan dan kritikan. Pandangan dan krtikan yang baik perlu diterima dengan terbuka dan bukan bertujuan untuk menjatuhkan maruah atau mengaibkan orang lain. Kerajaan Pakatan Rakyat perlu lebih berani dan telus dan bukan hanya bersikap kaki angguk atau pak turut yang sudah sinonim dengan budaya dalam Umno@BN.

Walaupun isu yang berlaku dalam kerajaan Pakatan Rakyat hari ini isu-isu teknikal dan kecil tetapi suka diingatkan orang tidak jatuh dengan melanggar bukit bukau dan gunung ganang. Tetapi biasanya orang terjatuh dengan terlanggar batu-batu kecil....

No comments: