05 December 2009

PENAFIAN NAJIB MENIMBULKAN LEBIH BANYAK KERAGUAN


Isu pembunuhan Altantuya masih tak selesai. Walaupun dua tertuduh telah dijatuhkan hukuman mati oleh mahkamah, cakap-cakap isu di sebalik tragedi ini terus menimbulkan persoalan dan pelbagai teka-teki. P. Balasubramniam watak utama tidak dipanggil sebagai saksi pendakwa dan pembela. Semuanya gara-gara menghaibkan diri tanpa dapat dikesan oleh polis Malaysia yang terkenal dengan slogan cepat dan betulnya.


Setelah enam bulan menghilangkan diri, Bala muncul kembali seolah-olah isyarat yang boleh membawa bala kepada Najib. Dalam wawancara yang disiarkan dalam you tube, Balasubramaniam mendakwa Nazim adik kepada najib dan beberapa individu lain, bertindak sebagai proksi Najib, bagi memaksanya menarik balik akuan bersumpah pertamanya.Beliau juga mendakwa ditawarkan RM5 juta oleh Nazim dan individu lain yang dikaitkan dengan kes tersebut.Akuan bersumpah itu, yang diumumkan 3 Julai tahun lalu, mengandungi dakwaan yang Najib mempunyai hubungan dengan Altantuya Shaariibuu - kenyataan yang dinafikan Najib kemudiannya.Balasubramaniam telah menarik balik akuan bersumpah pertamanya itu dalam tempoh 24 jam dalam situasi yang meragukan dan meninggalkan negara bersama anggota keluarganya.


Pengakuan dan pendedahan Bala disiarkan di pelbagai portal berita dan blog termasuk dalam akhbar (pastinya bukan pro Umno@BN). Bermakna cerita ini sudah berlegar di seluruh negara dan serata dunia. Najib diaib dan dimalukan di seluruh dunia. Imej Malaysia turut dipalit dan dipandang serong oleh seluruh masyarakat dunia. Tetapi yang peliknya baru semalam Najib menafikannya! Adakah dengan menafikan penglibatan beliau maka dakwaan tersebut boleh dilupakan begitu sahaja? Adakah dengan menafikannya maka beliau kini telah suci dan bersih dari segala dakwaan, persepsi dan pelbagai reaksi negatif?


Adalah wajar Najib mengambil tindakan saman atau mengheret P. Balasubramaniam ke mahkamah untuk membersihkan nama beliau seperti yang dilakukan atas Raja Petra. Najib perlu membersihkan dirinya kerana beliau merupakan Perdana Menteri negara ini. Kalau tak dapat dapat heret Bala ke mahkamah, sekurang-kurangnya Najib perlu buat akaun bersumpah seperti yang dilakukan oleh Bala. Jika sekadar nafi macam tu je, maka sebenarnya ia makin menguatkan sangkaan dan persepsi serta cakap-cakap belakang bahawa Najib memang terlibat dalam tragedi itu.


No comments: