05 December 2009

SPRM: PENGARAH BARU DASAR LAMA


Akhirnya Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Ahmad Said 'bersara' awal bermula Januari ini dan bakal digantikan oleh timbalannya. Sepatutnya kontrak beliau tamat pada Mei 2010 tetapi 'diawalkan' pada Januari 2010. Bukan sekali Ahmad Said didesak meletak jawatan tetapi dan acap kali. Semua ini kerana slogan beliau kononnya untuk membawa imej dan dimensi baru kepada SPRM sewaktu mula-mula dilantik hanya slogan dan omong-omong kosong. Siasatan dan dakwaan terpilih terus kekal menjadi imej SPRM seolah-olah menjadi jurucakap dan komponen kepada Umno@BN. Era Ahmad Said sebagai pesuruhjaya SPRM seperti mengulangi episod hitam pengerusi BPR/SPRM sebelum ini yang diheret dan didakwa di mahkamah atas tuduhan salah guna kuasa dan rasuah.

Lantiklah siapa pun menjadi pesuruhjaya SPRM, ia tidak membawa apa-apa makna dalam membendung penyelewengan dan salah guna kuasa di negara ini sebagai makna fungsinya. SPRM bukan sahaja perlu membuktikan dasar yang adil dan telus tetapi juga perlu dilihat bersih dan tidak dicurigai dari menjadi alat atau kuda tunggangan mana-mana pihak. Lihatlah apa yang berlaku kepada SPRM sebelum ini siasatan dan dakwaan terpilih seperti sudah menjadi identiti SPRM .Tragedi yang menimpa Teoh Beng Hock dianggap sebagai kemuncak kecurigaan masyarakat kepada SPRM.Apa pun keputusan bedah siasat kedua nanti, majoriti rakyat sudah ada jawapannya dengan menunding jari kepada SPRM sebagai dalang dan puncanya. Kenapa dan mengapa SPRM ada jawapannya.

Maka cabaran baru pesuruhajaya SPRM yang baru ialah membuat satu tindakan drastik dan dramatik untuk memulihkan kredibiliti untuk memulihkan keyakinaan dan kepercayaan rakyat.Mungkin mengambil semangat Hang Jebat, yang adil disembah yang zalim disanggah. Jika SPRM terus mengikut telunjuk dan seperti menjadi jurucakap pihak tertentu maka SPRM umpama bersalin pakaian baru, luar nampak cantik tetapi dalam seperti dulu. Maka jadilah SPRM dulu kini dan selamanya....

No comments: