08 December 2009

TUNJUKKAN MANA PEMIMPIN UMNO YANG BERFIKIRAN TERBUKA SEPERTI MB KEDAH?

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ustaz Azizan Razak meminta rakyat negeri itu menegur dan memberitahu tindakan silap dan boleh dianggap zalim yang dilakukan kerajaan negeri.
Berucap pada himpunan bulanan bersama kakitangan kerajaan negeri di Wisma Darul Aman semalam beliau memberitahu, kerjasama rakyat itu sangat perlu bagi memudahkan kerajaan negeri bertindak segera bagi membetulkan segala kesilapan demi kesejahteraan rakyat negeri itu.

"Saya mintak semua rakyat tolong tunjuk di mana kerajaan sekarang buat zalim supaya kita dapat baiki."Kita mengaku tak semua kita buat adil, kita tak mahu nak jawab depan Tuhan," katanya ketika berucap dihadapan kakitangan dan pegawai kerajaan negeri semalam.

Beliau tidak menolak kemungkinan, kerajaan negeri tidak terlepas dari melakukan perkara tersebut dalam urusan pentadbiran.

"Saya tekan sangat jangan buat zalim pada orang," katanya .Lebih lebih lagi katanya, doa orang dizalimi langsung tidak terhijab dan akan dimakbulkan Allah.

Kenyataan ini menggambarkan keterbukaan serta sikap prihatin Ustaz Azizan tentang tanggungjawab dan amanah yang terpikul. Persoalannya ada tak mana-mana pemimpin Umno yang berfikiran terbuka seperti itu? Berani dan bersediakah mereka membuka pintu pejabat mereka mendengar kezaliman dan penganiayaan yang dilakukan kepada rakyat? Apa yang berlaku apabila rakyat berhimpun untuk menuntut pilihanraya adil dan bersih? Apa yang berlaku apabila rakyat berhimpun untuk menghapuskan akta zalim ISA? Apa yang berlaku apabila rakyat berhimpun membantah kenaikan harga minyak? Apa yang berlaku apabila rakyat menuntut PPSMI dimansuhkan sebelum ini?

Mereka bukan sahaja membuat kezaliman dan menindas, tetapi apabila rakyat berhimpun menyuarakan suara hati dan bantahan, sebagai balasan mereka yang tidak berdosa sama ada golongan tua, kanak-kanak dan wanita dipukul dan dibelasah, disembur dengan gas pemedih mata dan air asid. Rakyat yang menegur kezaliman yang dilakukan dilayan seperti penjenayah yang merbahaya.

Bukan sahaja hak rakyat berhimpun untuk menegur tindakan dan perbuatan mereka dihalang dan disekat, hari ini hak rakyat nak berdoapun seolah-olah cuba dikawal. Mungkin selepas ini dalam era 1Malaysia mana-mana rakyat yang nak berdoa kena dapat tauliah dulu!

1 comment:

Anonymous said...

ala..mana lah MB umno nak wat cam azizan. Dia orang paling takut kalau da orang kritik. Dulu time UMNO kuat, jgn kata kritik, tegur sket pun tak leh. Klau peg kjaan agak kontra jwbnya siap lah kena tuka atau tindakan yg lain. kat tpt aku dulu wakil rakyat nya fkr dia mcm raja. sbln sekali lawat kawasan ada moto besa eskot. yang bekas ADUN plak gi memana siap ada bodyguard PEKIDA. Bukan ada ancaman pun. saje nak tunjuk gah kat orang.