26 September 2010

AKHBAR KOSMO TIDAK IKTIRAF TUANKU MUHAMMAD FARIS PETRA SULTAN KELANTAN?


Laporan akhbar Kosmo milik kumpulan Utusan yang selama ini menjadi 'lidah rasmi' Umno jelas mempunyai agenda tersembunyi dan berniat jahat. Dalam laporan berita pada hari ini, akhbar Kosmo seperti telah menghina institusi diraja Kelantan dan rakyat Kelantan seolah-olah Kelantan kini mempunyai dua orang sultan. Dalam laporan itu menyebut....Sultan Ismail berkenan menerima mengadap bekas Perdana Menteri Thailand...Sudah dimaklumkan sebelum ini bahawa dengan pemasyuran Tuanku Muhammad Faris Petra maka gelaran sultan tidak boleh digunakan sebelum ini kepada bekas sultan sebelumnya. Adakah ini satu kesilapan atau memang disengajakan? Walhal semua sedia maklum bahawa Tuanku Muhammad Faris Petra telah dimasyurkan sebagai Sultan Kelantan ke V.

Pelantikan itu dibuat oleh Majlis Perajaan Negeri mengikut Undang-undang Tubuh Kerajaan negeri.Lainlah kalau pemasyuran itu dibuat di bawah pokok di padang sekolah seperti yang didalangi Umno tidak lama dulu atau pemasyuran itu dibuat oleh mesyuarat JKKK Umno!
Pemasyuran ini sah menurut pelembagaan dan disambut baik oleh semua lapisan rakyat tanpa mengira fahaman politik. Jelas akhbar Kosmo milik Utusan telah menghina insitusi beraja yang saya yakin didalangi mereka yang berkepentingan di sebalik penyiaran berita ini.

5 comments:

PAS SERKAM said...

UMNO dan MEDIA PRO UMNO sememangnya tak pernah mengiktiraf istitusi kesultanan

al-brangi Online said...

salam,

malah itulah kerjanya selama ini......pecah dan perintah.

mohon blog http://al-brangionline.blogspot.com dilistkan dalam bloglist tuan menggantikan blog al-brangi yg diserang Malware

TEKONG DARAT said...

umno memang tak mau tengku faris jadi raja kelantan?...
tengok laa laporan yg dulu2...
kebanyakan menyokong tgku fakri?...

Guess Who said...

taktik kotor nak 'rampas' kelantan kononye

cerita aku said...

Akhbar yang FAIL