05 October 2010

JIKA KU LI CALON BONUS BUAT PAS


Pemimpin Umno nampaknya begitu bersungguh-sungguh untuk meletakkan Tengku Razaleigh Hamzah sebagai calon BN di Galas. Walaupun yang empunya badan belum kata ya atau tidak pemimpin dan media yang sewaktu dengannya sudah seperti mengesahkan bahawa tidak ada calon lain selain Ku Li. Seolah-olah macam kahwin paksa pulak, yang dipaksa kahwin bukan calang-calang orang, kerabat raja, bekas menteri dan satu-satunya pemimpin Umno yang berani mencabar presiden mereka.

Bagi saya jika Ku Li jadi calon ia sebenarnya satu bonus buat Pas. Pertama sebab ia sebagai satu pengiktirafan besar Umno kepada kekuatan dan pengaruh Pas di Galas khasnya dan Kelantan serta Malaysia amnya. Jika Pas tak kuat maka Umno mungkin akan calonkan mereka yang sekadar lulus darjah enam atau pun calon lain seperti Datuk Awang Adek atau calon proksi jaguh lompat dari Pasir Mas.

Kedua, jika Pas Menang dan Insyaallah memang boleh menang, ia satu kemenangan moral terbesar Pas kerana dapat menewaskan calon Heavy Weight Umno di kubu mereka sendiri. sudah pasti ia memberi tonik terbaik kepada Pas untuk mengekalkan penguasaan di Kelantan dan meneruskan kemaraan di negeri-negeri lain di Malaysia.

Ketiga, jika Ku Li jadi calon dan menang di Galas sebenarnya ia akan meningkatkan konflik dan perpecahan kepada Umno Kelantan yang kini memang sedang teruk bergolak. Pastinya penyokong Ku Li mahukan beliau jadi Ketua Pembangkang di DUN dan dinobatkan bakal Menteri Besar Kelantan jika Umno menang. Maka penyokong Awang Adek, Anuar Musa dan Tok Pa akan berdiam diri dan senang duduk?

Keempat, jika Pas tewas. Pas tewas bukan kerana ditolak pengundi tetapi Pas tewas kerana pengundi dalam dilemma dengan pengaruh Ku Li. Mungkin pengundi di Galas akan mengundi Umno setelah mendapat pelbagai wang saku, bantuan ehsan dan projek mee segera daripada pemimpin Umno yang pastinya akan menjadi sangat-sangat baik hati dan pemurah dalam pilihanraya itu nanti. Bagi mereka jika Ku Li jadi calon dan pangkah Ku Li kerajaan Tok Guru tidak akan terjejas dan kekal stabil.

Oleh itu, kita patut beri galakan dan sokongan kepada Umno untuk calonkan Ku Li kerana ia sebenarnya memberi keuntungan politik yang cukup besar kepada Pas dan Pakatan Rakyat dari segi jangka panjang khususnya dalam menghadapi pilihanraya umum akan datang.

No comments: