19 December 2008

SIAPA DAN APA MOTIF PEWARIS?

Secara tiba-tiba nama Majlis Pemuafakatan Ummah ( PEWARIS) muncul. Kononnya menjadi pembela ketuanan Melayu. Sama ada kebetulan atau tidak, PEWARIS muncul ketika isu ketuanan dan perkauman cuba dicetuskan terutama di kalangan pemimpin Umno.

Datuk Ahmad Ismail, ketua Umno Bahagian Bukit Bendera dilihat di antara individu yang cuba menyalakan api perkauman agar wujud permusuhan di antara orang Melayu dan cina. Tetapi hingga hari ini tidak ada sebarang tindakan diambil malah dianggap sebagai wira Melayu khasnya orang Umno Pulau Pinang.

Berbalik pada isu di atas siapa dan apa motif Pewaris? Adakah Pewaris sebuah pertubuhan berdaftar atau pertubuhan haram? Jika sebelum ini polis bertindak begitu tegas dan pantas kepada NGO seperti Hindraf, Jerit dan GMI yang didakwa pertubuhan haram, kenapa tidak ada apa-apa tindakan kepada Pewaris?Malah polis dilihat bersikap lunak dengan aktiviti pewaris.

Malah dalam demontrasi 'aman' membela ketuanan Melayu bulan lepas, Polis memberi kerjasama dan laluan sehingga laporan polis dibuat.Tidak ada tangkapan, malah menu serta hidangan wajib setiap demontrasi anjuran pembangkang seperti gas pemedih mata dan semburan asid tidak berlaku.

Esok menurut jurucakap Pewaris, satu demontrasi akan diadakan membantah insiden ketiga 'babi sangkut' serta satu memorandum akan diserahkan kepada ahli parlimen Alor Gajah.

Melihat kepada banner yang dinaikkan Pewaris, meremang rasa tengkuk tentang semangat ketuanan dan membela Melayu yang cuba ditonjolkan. Kenapa Pewaris melatah sedemikian rupa? Adakah orang Melayu hendak menghunus keris dengan isu babi sangkut di Melaka?

Apa motif Pewaris sebenarnya? Tindakan seperti sengaja ingin mengapi-api dan melaga-laga isu perkauman di negara ini.

Kepada Pewaris, isu sebenar ialah isu alam sekitar. Masalah bau busuk dan pencemaran air sungai dan laut. Itu sahaja! Bukan isu orang Melayu nak bermusuh dengan orang cina!Jika mereka hendak berdemontrasi juga, sepatutnya mereka pergi berdemontrasi depan pejabat ketua menteri Melaka. Dialah punca segala-galanya. Gagal menangani dan menyelesaikan isu ini. Adakah Ali Rustam juga penyokong kuat di balik tabir Pewaris? Sebelum ini beliau menyarankan agar demontrasi isu babi ini dibuat setiap minggu!

Kepada Ali Rustam dan Pewaris, jangan cuba alih isu sebenar. Rakyat bukan bodoh dengan mainan wayang anda semua.Mereka ini ibarat ayam jantan yang bertaji tajam dan kuat berkokok tetapi hanya berkokok di dalam reban!

Kain rentang Pewaris yang sengaja membangkitkan isu perkauman1 comment:

Anonymous said...

Ini bukan cubaan untuk membangkitkan perkauman. Ada betulnya juga..Bukan semua benda boleh dimasuk campur oleh orang bukan Islam. Hal ini sensitif, mereka tidak faham jadi bukan tepat untuk mereka masuk campur.