25 January 2009

OBAMA AKAN TERUS MEMUSUHI UMAT ISLAM?

Osama Bin Laden dilabel musuh nombor satu Amerika oleh presiden Amerika ketika itu Geogre W.Bush selepas tragedi rempuhan pesawat yang meranapkan World Trade Centre. Serangan ke atas Afganistan dilancarkan untuk memusnahkan kekuatan dan rangkaian Al Qaeda yang didakwa menjadikan negara itu sebagai pengkalan.

Sehingga hari ini bayang-bayang Osama pun masih belum ditemui menyebabkan Amerika dan sekutunya sentiasa hidup dalam ketakutan.

Barack Obama yang baru menjadi presiden Amerika dilihat tidak akan membawa apa-apa perubahan drastik berkaitan isu Osama. Malah sebelum mengangkat sumpah sebagai presiden mengistiharkan Osama kekal sebagai musuh utama Amerika.

Ini semua membayangkan gerakan ketenteraan yang dilabel sebagai memburu pengganas akan terus menjadi dasar Obama.

Tidak banyak yang mampu dilakukan oleh Obama untuk memulihkan imej Amerika di peringkat antarabangsa. Penutupan kem Guatanamao Bay sebelum penghujung tahun ini seperti yang diumumkan tidak lebih daripada tindakan populis untuk meraih publisiti dan sokongan.

Malah sikap Obama tidak banyak bezanya dengan presiden Amerika sebelum ini terutama dalam isu Palestin. Adakah Obama mengecam tindakan regim zionis yang telah membunuh lebih 1300 rakyat Palestin? Obama berterusan menyatakan sokongan padunya bahawa Amerika akan terus membantu dan menjadi sekutu rapat Israel.

Gesaan Obama kepada Raja Abdullah, pemerintah Arab Saudi agar membantu menyekat penyeludupan senjata ke Palestin merupakan satu tindakan yang berat sebelah. Rakyat Palestin hanya ingin mempertahankan diri dan hak kedaulatan mereka! Kenapa Israel tidak dikecam dan diminta untuk melakukan perkara yang sama? Adakah Obama berani meminta Ehud Olmert presiden pengganas Israel untuk melucutkan senjata nuklear yang dipercayai memiliki simpanan nuklear di antara yang terbesar di dunia.

Kepada semua Negara yang majoriti umat Islam diminta bersatu dan mengenepikan segala perbezaan ideologi politik dalam isu Palestin. Hanya umat Islam yang mampu menyelamatkan nasib saudara seagama. Tindakan bergantung harap kepada Amerika dan PBB membuktikan sikap umat Islam yang terus rela dipermainkan oleh mereka yang memusuhi Islam.

No comments: