19 May 2009

BLOGGERS MENGUASAI PEMILIHAN PAS?

Perkembangan yang menarik berlaku dalam pemilihan Pas kali ini apabila pencalonan yang melibatkan tunjang dan sayap parti dikuasai oleh golongan bloggers.

Daripada 107 nama yang dicalonkan mengisi jawatan kanan parti - presiden, timbalan presiden, naib presiden dan ahli jawatankuasa - 40 peratus daripadanya mengendalikan blog.Ini juga termasuk calon daripada sayap pemuda dan muslimat yang ramai di kalangan mereka yang mempunyai blog masing-masing.

Ini membuktikan Pas lebih kehadapan dalam menyahut seruan kerajaan dan menguasai pentas global gerbang maklumat berbanding pemimpin Umno@BN yang masih terkebelakang dalam menggunakan teknologi ICT ini.Ini juga menggambarkan bahawa jurang di antara ulama dan profesional semakin menipis seperti yang digembar-gemburkan oleh pihak yang berada di luar Pas.

Mungkin ramai yang tidak menyedari bahawa Presiden Pas Tuan Guru Dato Seri Hj. Abdul Hadi Awang adalah pengguna tegar dalam bidang ICT.Cuma sehingga kini Tuan Guru masih belum melancarkan blog sendiri. Beliau mempunyai koleksi ribuan kitab yang tersimpan rapi dalam 'external hard disk' dan laptop yang menjadi teman beliau di mana sahaja beliau berada. Malah dalam pilihanraya kecil Kuala Terangganu dahulu Tuan Guru berkata beliau juga akan melihat pandangan bloggers sebelum membuat keputusan calon Pas ketika itu.

Cuma harapan saya agar semua pimpinan yang terpilih atau tidak dalam Muktamar nanti rajin-rajin le jengah blog sendiri...

No comments: