10 July 2011

10 DALIL BERSIH 2.0 JAUH LEBIH BERJAYA DARIPADA BERSIH 1.0

Pengalaman menyertai kedua-dua siri demontrasi Bersih memberi pengalaman dan penilaian yang berbeza kepada saya dan semua rakyat Malaysia yang menyertainya. Saya yakin ramai akan memberi kredit kepada penganjur dan semua rakyat yang hadir semalam berbanding dengan demontrasi Bersih tahun 1997.

Mengapa saya kata Bersih 2.0 lebih berjaya?

1. Bersih 2.0 dilaksanakan ketika lebih 3000 laporan polis dan beratus-ratus kertas siasatan dibuat untuk menghalang himpunan ini.

2. Bersih 1.0 polis tidak menemui molotov coktail, pedang dan senjata berbahaya. Berbeza dengan Bersih 2.0 polis dengan 'jayanya' menemui senjata-senjata berkenaan.

3. Bersih 2.0 dilaksanakan ketika KDN mengeluarkan 'sijil haram' kepada Bersih berbanding Bersih 1.0. Apabila ada 'sijil haram' polis fobia dengan semua benda warna kuning berbanding semasa Bersih 1.0.

4. Tidak ada tangkapan, ugutan keterlaluan berbanding semasa Bersih 1.0. Bersih 2.0 polis terpaksa kerja 'part time' untuk mencari apa sahaja yang nampak 'bersih'.

5. Bersih 2.0 menyaksikan imam/khatib yang digaji oleh Umno/BN bertindak mengeluarkan fatwa 'halal' kepada semua tindakan Umno / BN mengharamkan himpunan Bersih. Untuk rekod imam/khatib / ulama Umno terpaksa mencari nas al Quran dan hadis untuk mengharamkan Bersih.

6. Bersih 2.0 menyaksikan amaran, ugutan dan arahan kepada semua kakitangan kerajaan secara menyeluruh agar tidak terlibat dengan himpunan Bersih 2.0 berbanding Bersih 1.0.

7. Bersih 2.0 menyaksikan polis bertindak sesuka hati menangkap orang yang sedang berjalan, duduk, makan, bersembang, berdiri tanpa usul periksa berbanding dengan Bersih 1.0.

8. Bersih 2.0 dilaksanakan dengan perkenan DYMM Agong untuk berhimpun di dalam stadium tetapi tidak dapat dilaksanakan apabila pemimpin Umno terutamanya Perdana Menteri, Menteri KDN, IGP dan lain-lainya menderhaka kepada titah baginda tanpa menghormati nasihat dan peranan Tuanku sebagai tunggak raja berpelembagaan.

9. Bersih 2.0 berlangsung dalam suasana provokasi dan tindakan polis yang sangat melampau berbanding dengan Bersih 1.0 tetapi rakyat tidak sedikit pun berundur dan menyerah kalah.

10. Jumlah polis yang dikerah menyekat Himpunan Bersih adalah kira-kira 30 ribu orang menurut IGP manakala peserta Himpunan Bersih hanya 6ribu orang sahaja ( he..he ) maknanya seorang rakyat berhadapan dengan lima orang anggota polis. Bukankah itu satu kejayaan?

Kesimpulannya banyak lagi dalil membuktikan Bersih 2.0 lebih dan sangat berjaya yang menyebabkan semua pimpinan Umno/BN dan mereka yang bersekongkol dengannya tidak tidur lena. Suara rakyat suara keramat!

3 comments:

Anonymous said...

Syabas kepada BERSIH..Jangan jadi seperti Singapura...BANGSA mELAYU KEHILANGAN negara dan dikuasai pleh orang bkn melayu...Fikir-fikirkan lah bangsa melayu diketawakan...oleh orang bkn melayu..TAHNIAH KEPADA PENYOKONG BERSIH TTP RENUNGKANLAH...

PELAPIS GENERASI MALAYSIA AKAN DATANG

Anonymous said...

'sijil haram' dikeluarkan oleh menteri "haramjadah"

umnolah pertubuhan haram, setelah diistiharkan oleh mahkamah tinggi pada 1988, dan didaftar semula atas nama umno (baru), tapi degil tak nak guna jenama baru, dan masih guna jenama yang telah diharamkan hingga sekarang, jadi siapa yang haram umno atau bersih. mana peguam bangang umnoapco sila jawab.

Anonymous said...

anonymous! siapa yang menjadikan singapura sedemikian rupa, bukan kah umno? memang umno pengkhianat negara DULU, KINI DAN SELAMANYA.