22 May 2008

INFO…

Mulai Jun 2008 melalui pekekliling terbaru KSU Perbendaharaan Semua pakej atau kursus yang melibatkan semua Kementerian dan jabatan kerajaan hanya dibenarkan dibuat di dalam negeri sahaja. Ini merupakan langkah terbaru bagi menangani krisis kewangan dan bebanan kerajaan menanggung peningkatan subsidi minyak dan krisis kekurangan bekalan makanan. Terbaru harga minyak dilaporkan meningkat hampir USD 140 setong , tertinggi dalam sejarah.

Hal ini secara langsung dan tidak langsung memberi kesan kepada semua aktiviti yang dirancang yang perlu diteliti dan diubahsuai berdasarkan pekeliling terbaru ini. Misalnya satu pakej yang diuruskan saya melalui Program Sekolah Dalam Institiut ( SDI ) yang dijadualkan di Tropical Inn Johor Bahru terpaksa dipinda segi tarikh dan tempat. Walau bagaimanapu ini tidak melemahkan semangat saya. Tujuan setiap kursus atau program seperti kem kaunseling yang dianjurkan adalah bertujuan untuk membimbing dan memberi latihan secukupnya kepada guru pelatih dan mereka yang terlibat. Jadi tak kisahlah buat di mana – mana pun.

Program yang dibuat bukan tujuan untuk 'suka – suka' atau 'buat program nak bagi ada program' atau apa – apa agenda seperti yang dimaksudkan pihak – pihak tertentu. Jadi kurangkanlah kerenah birokrasi atau pun apa – apa tindakan untuk 'menunjuk kuasa'. Dalam segala tindakan kita perlu sentiasa rasional dan profesional bukannya bertindak secara emosional.