08 September 2009

MUSIM PEMIMPIN PAS BUAT DUIT?


Bulan lepas Dato Mahfuz Omar menang saman fitnah sejumlah RM 150 ribu kerana penyiaran berita oleh Berita Harian kerana menuduh beliau mengajak bertumbuk di parlimen tidak lama dulu. Hari ini Kerajaan 1Malaysia dan polis bersetuju di depan hakim Mahkamah Tinggi untuk membayar RM 50 ribu kepada Datuk Mustafa Ali (Pengarah Pilihanraya Pas) dalam isu beliau ditangkap secara salah di bangunan Parlimen.

Perkara itu diputuskan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini merekodkan persetujuan kerajaan itu kerana menahan beliau di bangunan Parlimen pada 11 Disember 2007.

Hakim P.S. Nathan merekodkan persetujuan itu ekoran saman yang dikemukakan oleh Mustafa kepada Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Ketua Polis Negara dan Kerajaan Malaysia.

Manakala pada 26 Ogos lalu Dr. Hatta Ramli dan dua pimpinan Pas Rompin menang saman kerana tindakan Ketua Polis Rompin ketika itu ( DSP Hanafi) menangkap pimpinan Pas berkenaan ketika sedang berceramah di dalam premis atau dalam bangunan markas Pas. Jumlah ganti rugi akan ditetapkan kemudian oleh mahkamah berdasarkan tuntutan atau ganti rugi yang akan ditafsirkan kemudian.Saya sempat bertanya kepada Saudara Fadli Ramly peguambela yang mewakili pimpinan Pas terbabit minggu lalu berapa gantirugi boleh dapat. Ratus-ratus ribu juga katanya.. ...Wow! kata saya...Kaya le Pas Rompin.

Semua ini sebagai peringatan kepada pihak polis dan berkuasa agar tidak menyalah gunakan kuasa dengan mengikut telunjuk para pemimpin Umno. Bila dah macam ni siapa yang susah dan mendapat malu? Maruah dan integriti penjawat awam dan polis terjejas. Khabarnya banyak lagi tuntutan saman dan ganti rugi yang telah difailkan kerana salah laku dan tindakan pihak polis terutamanya yang disifatkan keterlaluan dan mencabuli undang-undang dan pelembagaan negara.

Tetapi kalau pihak polis nak bertindak menangkap secara sesuka hati teruskanlah. Jadi tak adalah payah-payah Pas dan Pakatan Rakyat terpaksa memungut derma untuk mengisi dana untuk menumbangkan Umno@BN dalam pilihanraya akan datang.